L'elefanta Happy al seu tancat del zoo del Bronx
L'elefanta Happy al seu tancat del zoo del Bronx (Reuters)
Nova York

L'elefanta Happy seguirà captiva al Bronx: el tribunal no li reconeix drets humans

Un grup de defensa dels drets dels "no humans" havia sol·licitat un habeas corpus com si fos un humà per traslladar l'animal a un espai més natural perquè fos feliç, després de més de quatre dècades

Carles Claret VilasecaActualitzat

Ja hi ha decisió judicial sobre la Happy i no és favorable al trasllat de l'elefanta asiàtica del zoo del Bronx, a Nova York, per qui l'ONG Nonhuman Rights Project (NRP), demanava la sortida de la captivitat, després d'una reclusió de més de 40 anys.  

L'entitat, amb seu a Florida, mitjançant un habeas corpus --un mecanisme contra les detencions arbitràries-- com si es tractés d'una persona, feia quatre anys que en demanava el trasllat a un dels dos santuaris per a elefants que hi ha als Estats Units, un entorn més natural.

Però, aquest dimarts, l'Alt Tribunal d'Apel·lacions de Nova York ha determinat, per cinc vots a dos, que la Happy no és una persona, en un sentit jurídic, i, per tant, no té dret a un dret humà fonamental.

Això, tot i que la demanda de l'organització animalista exposava, precisament, qüestions ètiques sobre els drets dels animals que, com passa amb els elefants, disposen d'una reconeguda intel·ligència. La decisió, en definitiva, pivotava sobre l'extensió de la legalitat aplicada als humans a animals autònoms i cognitivament complexos com els elefants.

Les elefantes Happy i Patty, al zoo del Bronx separades per una tanca (Reuters)
Les elefantes Happy i Patty, al zoo del Bronx separades per una tanca (Reuters)


Té dret a ser lliure

Malgrat la clara separació legal entre éssers humans i animals, en una àmplia explicació, els dos magistrats que hi han votat a favor han defensat que l'animal es troba en un hàbitat que no li és natural. El magistrat  Rowan D. Wilson, que va votar a favor de l'alliberament, exposa que el tribunal té el deure de:

"Reconèixer el dret de la Happy a demanar la llibertat, no només perquè és un animal salvatge que no està destinat a ser engabiat i mostrat, sinó perquè els drets que conferim als altres defineixen qui som com a societat."

Una argumentació molt semblant a la de la jutgessa Jenny Rivera que asseverava que la Happy està sent "retinguda en un entorn que no li és natural ili  no permet viure la vida com hauria d'estar predestinada: com un elefant autodeterminat i autònom en estat salvatge".

Aquesta ha estat la primera sentència al voltant dels drets dels animals en el món anglosaxó i, tot i que, de moment, l'elefanta no sortirà del zoo on resideix, en un tancat de 4.000 metres quadrats, és probable que generi un debat sobre les condicions de vida dels animals més intel·ligents.

 "És un elefant deprimit i despietat", va dir Steven Wise, fundador del grup que impulsava la iniciativa per alliberar l'elefanta del Bronx, abans que es dictés sentència.

Paral·lelament, una altra organització animalista, el mes passat, mentre el cas de la Happy estava vist per a sentència, va presentar una altra declaració d'habeas corpus per alliberar de la captivitat tres elefants d'un zoològic de Fresno.

Entrada del zoo del Bronx, a Nova York, on s'exhibeixen elefants asiàtics
Entrada del zoo del Bronx, a Nova York, on s'exhibeixen elefants asiàtics (Reuters)

Un cop coneguda la decisió del tribunal, No Human Rights Project, a banda de mostrar el desencís, ha subratllat que, amb tot, el procés representa "una gran esperança que obre la porta a un futur en el qual els elefants no pateixin" i en què els drets dels animals estiguin tan protegits com els dels humans.

Aquesta mateixa reflexió queda reflectida en una piulada de Jeff Sebo, director d'Estudis Animals de la Universitat de Nova York:

"Les probabilitats de No Human Rights de guanyar el cas eren escasses. Però, malgrat aquesta trista però previsible derrota, hi ha dues opinions discrepants que s'han unit a l'exèrcit dels pocs amics que estan a favor dels drets no humans."

Els escrits dels dos magistrats discrepants, per Sebo, "estableixen les bases per a l'èxit futur".  

ARXIVAT A:
Maltractament animal
Anar al contingut