Electricitat
Central de distribució d'energia elèctrica (EFE)

L'electricitat és avui 4 vegades més cara que fa un any i assoleix nou màxim històric

Aquest dilluns el preu majorista arriba a Espanya als 154,16 euros MWh, el preu més alt de tota la UE

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El 13 de setembre de l'any passat el preu majorista del megawatt hora de l'electricitat va ser de poc més de 40 euros, i el d'aquest dilluns, 13 de setembre del 2021, és de 154,16 euros.

És a dir, gairebé quatre vegades més que fa un any, preu que suposa un nou màxim que supera l'anterior, que va ser aquest divendres, amb 152,32.

La franja horària més barata d'aquest dilluns ha estat entre les 5 i les 6 de la matinada, 125 euros, i la més cara serà entre les 8 i les 9 del vespre, amb 170 euros.


El preu més car de la UE

Els preus per als majoristes d'electricitat arreu de la Unió Europea estan marcant rècords contínuament des de fa mesos, i aquest dilluns Espanya i Portugal lideren la llista però seguides de prop per la majoria de països:


Al Regne Unit els preus de majorista són encara més alts: aquest dilluns pugen a 197,14 lliures, és a dir, 230,65 euros.


Pujada multifactorial

A Espanya aquest preu afecta sobretot els clients que tenen contractada la tarifa regulada, uns 10 milions de llars, i determina el 24% de la factura.

L'augment del preu de l'electricitat arreu d'Europa es deu a diversos factors, com ara la pujada del preu del gas natural i també dels drets d'emissió de CO2.

La pujada continuada del preu majorista de l'electricitat s'està convertint cada vegada més en un tema de debat i enfrontament entre els principals partits polítics.

Comptadors d'electricitat en un bloc de pisos de Barcelona (Reuters)
Comptadors d'electricitat en un bloc de pisos de Barcelona (Reuters)

Mesures polítiques

Per intentar controlar les pujades, el Consell de Ministres té previst aprovar aquest dimarts noves mesures, que poden incloure la revisió de la tarifa regulada, o més rebaixes d'impostos.

Per la seva banda, el PP ha engegat una campanya de repartiment de fullets informatius amb les seves propostes, entre les quals hi ha eliminar impostos i que els costos no energètics de la factura els pagui l'Estat.

Els embassaments i l'elèctrica pública

Al llarg de l'estiu també hi ha hagut polèmica per les estratègies de les companyies per fer pujar el preu, com ara buidar embassaments per produir electricitat barata que han venut molt cara.

Aquesta estratègia ha engegat una investigació oficial, i també ha portat el govern espanyol a estudiar crear una elèctrica pública per gestionar els embassaments que estan tornant a titularitat estatal.

El debat entre el PSOE i Unides Podem al govern espanyol també s'ha centrat en la viabilitat de fixar o no un preu màxim per al mercat majorista, possibilitat que la ministra de Transició Ecològica ha descartat perquè diu que xoca amb les directives de la UE.

 

ARXIVAT A:
Energia
Anar al contingut