Estats Units

Lehman Brothers es declara en fallida després que Barclays ha renunciat a comprar-lo

El banc Lehman Brothers s'ha declarat en fallida aquest dilluns després que Barclays ha renunciat a comprar l'entitat. La fallida de Lehman es considerava inevitable després que el britànic Barclays es va retirar de la taula de negociació que intentava trobar una solució per al quart banc d'inversió nord-americà. Els mercats es mostren preocupats per les conseqüències que l'enfonsament de Lehman tindrà per a la resta d'institucions financeres.

Actualitzat
El banc Lehman Brothers s'ha declarat en fallida, per -segons la companyia- protegir-ne els actius i maximitzar-ne el valor. La mitjanit d'aquest dilluns ha expirat el termini per trobar un comprador, però el principal candidat, el britànic Barclays, s'ha fet enrere davant les condicions imposades. Hores abans, alguns càrrecs de Lehman Brothers ja recollien de les oficines els seus objectes personals. L'única esperança per al banc Lehman, que havia perdut el 74% del seu valor a la borsa l'última setmana, era que una altra entitat se'n fes càrrec per salvar-lo.

Lehman ha explicat en un comunicat que presentarà la documentació necessària per declarar-se en fallida davant del Tribunal de Fallides del Districte Sud de Nova York.

El sistema financer nord-americà s'hi estava preparant. De fet, la situació ha precipitat la compra de Merryll Lyinch per part del Bank of America, per 50.000 milions de dòlars, uns 35.000 milions d'euros.

A més, la Reserva Federal dels Estats Units ha anunciat mesures per donar suport als mercats financers, com ara una millora en els mecanismes de liquiditat. Paral·lelament, un grup de 10 bancs internacionals, entre els quals hi ha el Bank of America, Barclays i Deutche Bank, han anunciat la formació d'un fons de 70.000 milions de dòlars que ha de servir de garantia per al sistema financer.

Què és un banc d'inversions

Lehman Brothers és un banc d'inversions, cosa que ha facilitat que hagi fet fallida. El motiu és que els bancs d'aquesta mena no tenen clients, sinó accionistes que compren valors que cotitzen a la borsa. Són entitats que busquen finançament en el mercat financer, és a dir, van al mercat de capitals a buscar inversions i, justament, aquest mercat és el que s'ha ressentit més de la crisi de les "subprime" o hipoteques de risc. La falta de confiança ha fet que les empreses cada vegada ho hagin posat més difícil per deixar diners i, per tant, aquests bancs han topat amb més dificultats a l'hora de buscar liquiditat.

A més, l'expert en serveis financers de PricewaterhouseCoopers, Antonio Naranjo, ha explicat a Catalunya Ràdio que els valors que Lehman Brothers va posar a la venda "eren de poc valor, estaven relacionats amb les 'subprime' o amb títols immobiliaris sobrevalorats". Naranjo considera poc probable que la fallida de Lehman s'estengui a la banca europea, molt més controlada pel Banc Central Europeu.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut