Planta del cànnabis o marihuana
Planta del cànnabis o marihuana

Legalitzar la marihuana a Espanya podria aportar 3.300 milions d'euros a l'Estat

Un informe de la UAB assegura que el nou mercat podria arribar a donar feina a 100.000 persones

Josep Maria CampsActualitzat

La legalització d'una droga com la marihuana per a usos recreatius podria suposar una aportació a l'Estat de més de 3.300 milions d'euros en impostos i cotitzacions, i podria donar feina a més de 100.000 persones.

Ho assegura un informe elaborat per la Unitat de Polítiques de Drogues de la UAB, que s'ha fet públic coincidint amb l'entrada en vigor de la legalització de la marihuana al Canadà.

Prendre el mercat als narcotraficants

Segons l'autor de l'informe, David Pere Martínez Oró, comercialitzar legalment la marihuana a un preu al voltant dels 8 euros el gram prendria la major part del mercat als narcotraficants:

"No es preveu que la legalització comporti l'erradicació del mercat negre, però sí un fort debilitament de les xarxes criminals. Estimem que la seva quota de mercat cauria al 15% del total."

Notícia relacionada: L'Uruguai, primer país del món a autoritzar la venda de marihuana per a ús recreatiu

600 tones anuals

Seguint l'enquesta EDADES del pla contra les drogues del Ministeri de Sanitat, l'informe, que aquest octubre publica en forma d'article la revista "Cáñamo", calcula que la demanda del nou mercat legal podria ser d'unes 600 tones anuals.

Aquesta quantitat, a 8 euros el gram, generaria un volum de negoci d'uns 8.500 milions l'any. D'aquests diners, anirien a mans de l'Estat més de 1.000 milions en IVA al tipus 21%, 1.400 en cotitzacions d'IRPF i la Seguretat Social, i uns 400 més en impostos de societats i altres.

A més, es podrien recaptar uns 500 milions en impostos especials, amb uns tipus impositius menors als del tabac, per aconseguir un preu competitiu enfront del mercat negre i tampoc massa baix per no fomentar-ne el consum. En total, l'Estat recaptaria més de 3.300 milions.

L'informe no calcula, però, els costos que suposaria per a l'Estat la gestió i el control d'aquest nou mercat.

Notícia relacionada: Un component del cànnabis podria reduir l'addicció a la cocaïna

Fins a 100.000 treballadors

El model que s'ha fet servir per a aquest informe és similar al del Canadà i implica la legalització del cultiu a casa per a consum personal, que no tributaria, i el lliure mercat. També el manteniment dels clubs cannàbics.

En el cas que de la producció, la distribució i la comercialització se n'encarreguessin empreses petites i cooperatives, l'informe calcula que es podria arribar a donar feina a unes 100.000 persones.

Notícia relacionada: La predisposició al consum de cànnabis i a l'esquizofrènia comparteixen base genètica

ARXIVAT A:
MarihuanaCànnabisDroguesNarcotràfic
Anar al contingut