Dos Bombers treballen en un incendi
Dos Bombers treballen en un incendi

L'efecte carbonera, la negligència que pot explicar l'incendi de la Selva del Camp

Els Agents Rurals creuen que la causa de l'incendi és una crema vegetal apagada amb sorra, que ha creat una mena de forn atiat pel vent

Apagar sempre les cremes vegetals amb aigua és un dels consells dels Agents Rurals per evitar incendis. Si no es fa, pot passar com a la Selva del Camps, on se sospita que el foc que ha cremat 13 hectàrees s'ha originat per una crema mal apagada.

En concret, els Agents Rurals expliquen que creuen que s'ha donat l'efecte carbonera. La crema es va apagar amb sorra, cobrint les flames. Però la sorra no va apagar el foc..., al contrari: va crear una mena de forn que va mantenir el caliu. El fort vent de les últimes hores ha actuat com un ventall i ha encès les restes vegetals.

Els Agents Rurals fins i tot han difós unes imatges per mostrar com actua aquest fenomen:

 

Aquest efecte rep el nom de carbonera perquè s'assembla al forn que feien servir els carboners per obtenir carbó vegetal amb una pila de fusta tapada amb llenya verda, amb herba i amb terra per obtenir una combustió lenta de la fusta.

Per evitar problemes, la recomanació és apagar les cremes amb aigua i tenir extintors d'aigua o altres mitjans auxiliars al voltant del lloc on es fa la crema.


Autor identificat

El presumpte autor de la crema està identificat. Cándido Rincón cap dels Agents Rurals a Tarragona, ha explicat a TV3 que és un home que estava tallant massa forestal per recuperar uns bancals. A mesures que tallava, cremava, però en una ocasió va tapar les restes amb terra.

El cap dels Rurals diu que l'home no havia pres les precaucions adequades, perquè el terreny de l'entorn no estava net.

Rincón explica que un altre error va ser marxar abans d'assegurar-se que la foguera estava ben apagada: "Creuen que posant terra a sobre n'hi ha prou, però no s'adonen que allò va cremant".

Per evitar una situació similar, els Agents Rurals recomanen no cobrir un foc amb terra o bé vigilar-lo fins que quedi ben apagat.

Rincón ha recordat que a partir del dia 15 de març està prohibit fer cremes si no és que es té autorització expressa.

La cara i la creu: bon manteniment dels terrenys

El foc va començar de matinada, dimarts cap a dos quarts de tres. Cap al migdia ha quedat estabilitzat. El vent fort que ha bufat a la zona ha impedit que hi poguessin treballar helicòpters o avions.

El foc ha començat de matinada en un camp
El foc ha començat de matinada en un camp (Bombers de la Generalitat)

Malgrat que un error ha pogut causar l'incendi, els Bombers han volgut destacar a feina dels pagesos per apagar el foc.

El bon manteniment dels terrenys agrícoles del voltant de la zona afectada els ha ajudat a frenar les flames.

El flanc dret, que avançava empès pel vent, s'ha anat estrenyent en arribar a un camp d'ametllers net de matoll i sotabosc. Ha estat aquí que el cos d'extinció d'incendis ha pogut reduir la intensitat del foc i frenar-ne l'avanç.

Amb tot, des del cap ha saltat un focus secundari a uns 200 metres de distància cap a l'est del front principal. Aquest focus, però, ha caigut en una zona que també estava gestionada, cosa que ha permès als bombers atacar-lo amb eines manuals.

La bona gestió agrícola ha permès reduir-ne immediatament el potencial del foc, que, segons calcula el cos, hauria pogut afectar una superfície d'unes 400 hectàrees.

 

ARXIVAT A:
Incendis
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut