L'edició crítica del "Mein Kampf" a França per combatre l'apologia del nazisme

L'editorial francesa Fayard ha publicat un volum del manifest d'Adolf Hitler amb 3.000 notes d'historiadors

A França s'ha reeditat el "Mein Kampf", "La meva lluita", l'obra en què Adolf Hitler va exposar la ideologia nacional socialista. No és una edició lleugera, de gairebé 1.000 pàgines, ni fàcil de llegir.

Perquè al text escrit per Hitler, pàgina rere pàgina, l'envolten uns 3.000 comentaris per explicar les conseqüències que tenen les idees nazifeixistes, racistes i antisemites.

Titulada com a "Historitzar el mal, una edició crítica de Mein Kampf", aquesta edició es presenta com una publicació científica, sòbria, sense il·lustracions i sense color. A més, el nom d'Adolf Hitler no apareix a la portada del volum que l'editorial francesa Fayard ha posat en circulació aquest mes de juny.

A més, cadascun dels vint capítols de l'obra crítica està precedit d'una llarga introducció històrica i científica, escrita per un comitè d'una dotzena d'historiadors sota la direcció de Florent Brayard, historiador de l'Holocaust nazi i director del CNRS, i Andreas Wirsching, director de l'Institut d'Història de Munic.

L'historiador Fabrice d'Almeida, impulsor del projecte, explica que les notes que emmarquen el text de Hitler són un advertiment:

"Atenció, l'essencial no és el que ja estava escrit, sinó més aviat les conseqüències, les que no es troben llegint només el text."

3.000 comentaris d'un equip d'historiadors a l'edició crítica de "Mein Kampf" per explicar les conseqüències de les idees nazifeixistes

El treball de l'equip francès s'inspira en el que va fer l'Institut d'Història de Munic el 2016, una edició contextualitzada que es va convertir en un èxit de vendes.

L'edició francesa no està pensada, en canvi, per vendre's massivament, sinó perquè es compri per encàrrec i perquè sigui a totes les biblioteques de les principals universitats i centres de pensament del país.

Coincidint amb els 70 anys de la mort de Hitler, el 2015 van començar a proliferar tota mena d'edicions del "Mein Kamp", sense vocació historiogràfica i fent apologia del nazisme, que són les que aquesta obra intenta combatre.

"La gent està publicant edicions antigues del 'Mein Kampf'. Molt polítiques, molt antisemites, molt racistes. Actualment, el racisme és un problema real a Europa, per la qual cosa és molt important tenir un text que mostri que aquests prejudicis racistes poden ser extremadament perillosos i criminals per als nostres països", denuncia Fabrice d'Almeida.

Coincidint amb els 70 anys de la mort de Hitler, el 2015 van començar a proliferar tota mena d'edicions del "Mein Kamp"

El llibre no es distribuirà a les llibreries, sinó que estarà disponible només sota demanda i amb un preu de venda al públic de 100 euros. Fayard ha explicat que tots els beneficis es destinaran a la Fundació Auschwitz-Birkenau.

Escrit entre 1924 i 1925, "Mein Kampf" és el primer manifest del nazisme, doctrina que va conduir l'ascens del Partit Nacional Socialista Alemany i la Segona Guerra Mundial, en què van ser mortes entre 50 i 70 milions de persones.

Adolf Hitler, que llavors estava empresonat per un fallit cop d'estat a Baviera, va exposar al llibre la seva violenta ideologia racista i antisemita.

L'edició es presenta com una publicació sòbria, sense il·lustracions i sense color. A més, el nom d'Adolf Hitler no apareix a la portada del volum


Actualment, qualsevol persona pot obtenir a internet la versió del "Mein Kampf" de 1934 publicada per Nouvelles Éditions Latines. Aquesta editorial, vinculada a l'extrema dreta, va vendre gairebé 5.000 exemplars l'any passat.

Raó suficient, segons l'editorial Fayard, per no posar un llibre tan polèmic en mans de tots els públics sense una revisió crítica i que contribueixi a lluitar contra els discursos d'odi. Sobretot, des que el manifest va passar a ser de domini públic el 2016, setanta anys després de la mort del dictador nazi.

 

 

ARXIVAT A:
Nazisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut