Joseph E. Stiglitz, Premi Nobel d'Economia
Joseph E. Stiglitz, Premi Nobel d'Economia

L'economista nord-americà Joseph Stiglitz, Premi Internacional Catalunya

La 35a edició d'aquest premi recau en l'economista nord-americà, un dels inspiradors dels moviments antisistema i flagell de la globalització

Actualitzat

La Generalitat ha concedit el XXXV Premi Internacional Catalunya a l'economista nord-americà Joseph Stiglitz, de 80 anys, que va ser guardonat amb el Premi Nobel d'Economia el 2001.

Se l'identifica com un dels inspiradors dels moviments antisistema després de la gran crisi del 2008. Altres el recorden d'abans, quan va ser el flagell de la globalització patrocinada pel Fons Monetari Internacional. I també pels seus demolidors balanços de la guerra de l'Iraq o de l'austeritat amb l'euro.

Per ell, totes aquestes crisis tenen el mateix culpable: una selva desregulada de poders financers, que van inflant bombolles, o en alguns casos guerres, per allà on passen. I que provoquen desigualtats que només els poders públics poden arreglar. En una entrevista a TV3 el 2012, així ho apuntava.

"Molts països europeus estan girant, sense adonar-se'n, cap al model nord-americà d'inequitat i desigualtat d'oportunitats. Si una economia no pot proveir per a la majoria dels ciutadans, és que no funciona."


Stiglitz, potser gràcies al seu Premi Nobel o potser pel seu tarannà, és un dels pocs economistes crítics amb el sistema que aconsegueix omplir fòrums i jornades amb empresaris del sistema.

La seva relació amb Catalunya va més enllà de l'àmbit professional i sempre que pot aprofita l'ocasió de venir a la seva segona residència a la Costa Brava, a Figueres.

En l'última edició, el Premi Internacional Catalunya es va atorgar a l'escriptora bielorussa Svetlana Aleksiévitx, que va ser Premi Nobel de Literatura el 2015.

ARXIVAT A:
Premi Nobel
Anar al contingut