L'economia espanyola va créixer el 5,5% el 2022 malgrat les previsions de desacceleració

Es tracta del segon creixement anual consecutiu després del descens històric del 2020, provocat per l'aturada que va comportar el coronavirus

Redacció/AgènciesActualitzat

L'economia espanyola va tancar el 2022 amb un creixement del 5,5 %, la mateixa taxa que l'exercici anterior, tot i que totes les previsions apuntaven a una desacceleració de l'economia a causa d'un context internacional de gran incertesa marcat per les conseqüències de la guerra a Ucraïna.

Així ho constaten les dades del Producte Interior Brut (PIB) publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Es tracta d'una xifra per sobre de les últimes previsions del govern espanyol, que situaven al voltant del 4,4% el creixement de l'economia per al 2022. La dada avançada per l'INE supera, a més, les previsions d'altres organismes, com l'FMI o el Banc d'Espanya, que pronosticaven creixements més moderats.

D'aquesta manera, l'economia espanyola va encadenar el 2022 el segon creixement anual consecutiu després de l'avanç del 5,5% que va registrar el 2021 i que va suposar el retorn a taxes positives després del descens històric del PIB de l'11,3% provocat per la irrupció del coronavirus.


Lleu increment a l'últim trimestre

Pel que fa al quart trimestre de l'exercici, malgrat l'encariment dels preus, el PIB es va apuntar un lleu increment del 0,2%, una dècima més que els tres mesos anteriors.

Malgrat l'increment de preus, el PIB ha pujat lleugerament també a finals d'any (CCMA)

La taxa s'explica principalment per la baixada del consum intern –que va baixar 2 punts– i la demanda externa, és a dir, el turisme i les vendes a l'exterior, que van caure una dècima respecte al trimestre passat.

 

El govern espanyol treu pit

Fonts del Ministeri d'Economia remarquen que "Espanya pràcticament ha recuperat el nivell de PIB previ a la pandèmia" i recorden que la xifra del 5,5% amb què l'economia espanyola va tancar l'any passat és 1,1 punts superior a la pronosticada per l'executiu i els principals organismes econòmics.

En una piulada a Twitter aquest divendres al matí, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha celebrat que la dada "confirma la solidesa i resiliència de l'economia espanyola".

"Davant dels profetes de l'apocalipsi, avui tenim un fort creixement econòmic, la inflació més baixa d'Europa i rècord d'ocupació", ha afirmat Sánchez. 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut