Sudbury

"L'eccehomo del Canadà": un nou cas de restauració polèmica

Una artista local ha modelat en argila el cap d'un nen Jesús de pedra que havia estat arrencat per uns vàndals amb un resultat dubtós

RedaccióActualitzat

Nou cas de restauració polèmica, que recorda el de l'eccehomo de Borja.

Ha passat al Canadà, a la localitat de Sudbury, a la província d'Ontario.

Una escultura de la mare de Déu amb el nen Jesús, de pedra, apareix ara amb el cap del nen Jesús d'argila i amb una cara molt allunyada de la iconografia clàssica. Una cara que a molts els ha semblat que s'assembla més a Lisa Simpson, la filla mitjana de la groga família de la sèrie d'animació, que no pas al nen Jesús.

Com va començar tot?

L'escultura es va erigir quan es va construir l'església de St. Eugene, a mitjans del segle XX. Fa aproximadament una dècada, l'església de St. Eugene va tancar. Aleshores l'escultura va ser traslladada a Ste Anne des Pins, una església històrica del centre de Sudbury.

En la seva nova localització, l'estàtua va ser sovint objectiu dels vàndals, que van arrencar diverses vegades el cap del nen Jesús. Sempre, però, el deixaven a prop. Lamentablement, el 30 d'octubre del 2015, el cap va ser arrencat de nou i, en aquesta ocasió, no va aparèixer per enlloc.

Una artista local, Heather Wise, entristida de veure el nen Jesús decapitat, va decidir proporcionar-li un nou cap. El va fer amb argila, amb la intenció de substituir-lo més endavant per un de pedra. I mentrestant, volia pintar-lo d'un color semblant a la pedra perquè no destaqués tant del conjunt. Però no ha pogut fer res d'això: l'argila no s'asseca perquè ha començat a ploure. I la pluja persistent va desfigurant a poc a poc la cara.

 

 

El cap provisional no ha agradat a ningú, però el mossèn de la parròquia, el pare Gérard Lajeunesse, està agraït a Heather Wise, que, oferint-se a fer l'obra sense cobrar res, ha estalviat 10.000 dòlars a la comunitat.

De totes maneres, veient les reaccions negatives, Wise, que no té cap experiència a treballar la pedra, buscarà ajuda en empreses locals de tallat de pedra i espera poder acabar el treball la primavera que ve.

Ara caldrà veure si aquesta restauració portarà tanta cua com la que va fer Cecilia Giménez a Borja. L'obra de Cecilia ha acabat inspirant una òpera.

 

Anar al contingut