Marine Le Pen ha guanyat clarament a la Catalunya Nord (Reuters)
Marine Le Pen ha guanyat clarament a la Catalunya Nord (Reuters)
ANÀLISI

Le Pen utilitza el fet diferencial català per guanyar vots a la Catalunya Nord

Actualitzat

Després que les previsions i els experts diguin que el Front Nacional superarà, a la segona volta, els bons resultats obtinguts a la primera, busquem veus que ens expliquin el perquè.

Ja uns dies abans d'aquesta primera volta, quedem amb el sociòleg Gautier Sabrià. Ens trobem a la plaça Aragó. Li agreixo que ens vulgui atendre i explicar les claus que ens ajudin a entendre què passa en aquest territori.

Ens desplacem cap al riu, per evitar el soroll de les màquines que estan perforant el carrer. Millores en una ciutat que, com diu Gautier, cada cop pateix més pobresa. Molts comerços d'un dels carrers principals han abaixat persianes i l'activitat econòmica ha disminuït. Una ciutat on la taxa d'atur està per sobre de la mitjana nacional.

Des d'on som, podem veure el Castellet, imatge emblemàtica de Perpinyà, on oneja la senyera. És justament la senyera el que Louis Aliot, la persona carismàtica i aposta del Front Nacional a la Catalunya Nord, ha incorporat en els seus mítings, segons ens explica Gautier:

"Louis Aliot ha comprès que fer política a la Catalunya Nord sense parlar de catalanitat era impossible.  Així que ha començat a utilitzar senyeres en els seus mítings, en la seva comunicació... Això no quadra amb el discurs del Front Nacional, que és un partit molt francès, molt patriota i que justament no està gens a gust amb aquestes identitats locals o minoritàries."

 

 

Sabem que aquí el Front Nacional  ha seduït un electorat que està cansat de promeses incomplertes. Ja ens explicava  l'historiador i expert  en extrema dreta Nicolas Lebourg, el 2014, que les característiques històriques, econòmiques i sociològiques de Perpinyà feien que el missatge del Front Naconal arrelés i aconseguís cada cop més vots. I la història ho confirma.

El Front Nacional ja fa tres dècades que treballa per guanyar aquest territori

Va ser durant la campanya de les municipals quan Louis Aliot va fer una primera volta en què va aconseguir més del 30 per cent dels vots i es va batre en la segona volta amb l'actual alcalde, Jean- Marc Pujol, quan Marine Le Pen va venir a Perpinyà a fer campanya per Aliot, la seva parella sentimental, a més d'un home de pes dins el partit, del qual és el vicepresident.

Durant aquesta visita, vam poder veure de molt a prop Le Pen. Ens va atendre i ens va fer declaracions davant de càmera sense haver demanat cita prèvia, perquè a Perpinyà s'hi sent a gust, i això es nota. Propera amb els que s'acostaven a ella, especialment quan representants de la comunitat gitana van fer-ho.

 

 

Alguns s'han convertit en fidels seguidors de Le Pen, a qui ha aconseguit seduir amb el missatge en contra la comunitat marroquina. El sociòleg Gautier Sabrià també ens parla de Marine Le Pen. Diu que ha sabut guanyar-se la Catalunya Nord. La parella hi té casa i ella ha penjat a les xarxes socials alguns selfies que s'ha fet pels carrers i botigues de la Catalunya Nord. A la gent no se li fa estrany veure la parella pels carrers de Perpinyà, i això els fa més pròxims.

Pobresa, desigualtat social i atur, denominadors comuns de les poblacions on guanya el Front Nacional

Quan preguntem als experts sobre els motius d'aquest augment de l'extrema dreta, que encara va pujar en vots a les eleccions regionals al desembre del 2015, aconseguint un 44 per cent del vots, coincideixen a dir que en les poblacions on ha augmentat el Front Nacional hi ha uns denominadors comuns: 

La pobresa, la desigualtat social i la taxa d'atur, però també el fet que des de fa tres dècades aquesta força política treballa per guanyar aquestes poblacions. També coincideix el fet que les poblacions on ha guanyat el Front Nacional estan situades entre grans ciutats. És el cas de Besiers, que és entre Montpeller i Tolosa, però aquí la taxa d'atur duplica la mitjana nacional.

I és a Besiers on, des de les municipals del 2014, hi governa el Front Nacional, tot i que el seu alcalde, Robert Ménard, fundador de Periodistes Sense Fronteres, es declara independent.

Menard diu que Marine Le Pen ha fet una metamorfosi i que en aquesta segona volta es mostra tal com és i això es notarà aquest diumenge. A Perpinyà el dubte és saber què passarà amb els vots de l'esquerra insubmisa de Mélechon, que va quedar com a segona força.

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut