Manifestació a favor de l'avortament a l'Argentina (Reuters)
Manifestació a favor de l'avortament a l'Argentina (Reuters)
Buenos Aires

L'avortament legal i gratuït fragmenta la societat argentina

Joan BioscaActualitzat

"Vull que em treguin de dins això que m'hi ha ficat aquest vell!" Aquesta va ser la súplica desesperada que la Lucía, una nena argentina d'11 anys violada per la parella de la seva àvia a principis d'any va llançar als metges que la van atendre quan va acudir a Urgències per forts dolors abdominals. Però aconseguir l'avortament legal, que la llei argentina contempla en casos d'abusos sexuals com aquest, no va ser fàcil. Diversos metges es van negar a practicar-li una interrupció de l'embaràs al·legant que seria un perill per a la vida de la menor. Finalment, se li va practicar un avortament al cap de 23 setmanes de gestació. Sobre aquest dramàtic cas, el diari argentí Pagina12 va escriure que "una perversa i cruel trama institucional antidrets va sotmetre la nena a tractes cruels i va convertir el seu cos infantil de poc menys de 50 quilos en envàs, incubadora, per forçar-la a parir una criatura de 600 grams, amb poques probabilitats de supervivència, que va quedar internada en el servei de Neonatologia". De fet, la criatura va morir al cap de pocs dies.


Un cas semblant va passar al febrer a la província argentina de Jujuy. Una nena de 12 anys, que també va patir abusos sexuals, va ser sotmesa finalment a una cesària per donar a llum al cap de 24 setmanes de gestació. Els pares de la nena havien invocat insistentment la llei argentina, que des del 1921 permet la interrupció legal de l'embaràs en casos de violació, però la burocràcia sanitària, legal i política, segons han denunciat diverses ONGs, van frenar el que la família exigia com un dret. De fet, les protestes diàries i la pressió social dels grups en contra de l'avortament van ser molt potents. Finalment, pel risc que corria la vida de la nena, va caldre practicar una cesària. Com en el cas anterior, pocs dies després, el nounat va morir.

"Considerem que els casos d'aquestes dues nenes violades són casos de tortura. I l'Estat no ha actuat com calia. A més, s'ha de tenir present que la simple despenalització de l'avortament no garantiria l'accés de totes les persones a aquest dret. Són els sectors més vulnerables els que se sotmeten a aquesta pràctica en la clandestinitat, d'amagat, en la inseguretat sanitària i en la il·legalitat", destaca Agostina Felice, portaveu de la Campanya per un Avortament Legal, Segur i Gratuït.

 



A l'Argentina, l'avortament està despenalitzat des del 1921 en cas d'embarassos per violació o quan està en perill la salut de la dona, però al país sud-americà es fan uns 500.000 avortaments clandestins a l'any, i per aquesta causa moren un centenar de dones, la quarta part menors de 25 anys, segons han denunciat diverses ONGs.

"Descobrir el Misoprostol [medicament utilitzat per induir l'avortament] i que podem avortar de manera segura durant el primer trimestre a casa nostra va ser un acte d'alliberament molt fort, I el que fem és salvar vides, i donar informació mai és il·legal", reflexiona Clara Noceti, metgessa i activista de la Campanya per un Avortament Legal, Segur i Gratuït.

Després d'un històric debat ara farà un any al Parlament argentí, el projecte d'avortament legal i gratuït fins a la 14a setmana de gestació es va aprovar a la Cambra de Diputats, però poques setmanes després, l'agost passat, el Senat argentí va frenar el projecte de llei. Una marea verda --el color del mocador a favor de l'avortament lliure, segur, universal i gratuït-- va inundar els carrers de les principals ciutats argentines, en un clam pels drets de les dones. Les associacions en defensa dels drets de les dones i a favor de l'avortament lliure, segur, universal i gratuït pensen tornar a portar aquest 2019 el projecte de llei al Parlament argentí per, aquest any sí, aconseguir que diputats i senadors el validin.

 

 


L'avortament lliure i legal sense restriccions abans de la setmana 12 només és possible en dos països llatinoamericans, Cuba i l'Uruguai, i Mèxic Districte Federal . A una part de Centreamèrica i el Carib està castigat amb penes de presó, mentre que a la majoria de països es contempla la interrupció de l'embaràs només en casos de perill per a la salut o la vida de la dona.

 

Mocador blau al vent contra l'avortament

"A favor de la vida del nen per néixer i de la mare que el porta al seu ventre." Aquest ha estat el lema de la massiva mobilització a Buenos Aires feta aquest dissabte, a la qual han assistit milers de ciutadans que estan en contra de l'avortament a l'Argentina. L'anomenada "Marxa per la vida", ha tornat a inundar de color blau cel els carrers de la capital argentina, demostrant la gran fractura social que hi ha al país sud-americà sobre aquest tema.

 



"La marxa per la vida és essencial per al nostre país, perquè visibilitza la realitat de la gent que rebutja l'avortament. L'Argentina és pro vida i això ha estat demostrat infinitat de vegades. La marxa és una ocasió de festa per a tota la família, reafirmant el compromís de recordar als nostres governants que ells han de legislar per al poble", assenyalava Raúl Magnasco, president de +Vida, l'ONG que lidera els moviments que es defineixen com a pro vida a l'Argentina.

 

ARXIVAT A:
Avortament
Anar al contingut