L'eufòria de les concentrades en conèixer el resultat de la votació sobre l'avortament, aquest dijous a Buenos Aires
L'eufòria de les concentrades en conèixer el resultat de la votació sobre l'avortament, aquest dijous a Buenos Aires
Buenos Aires

L'avortament a l'Argentina està a un pas de deixar de ser una pràctica clandestina

La Cambra de Diputats ha votat un projecte de llei per despenalitzar la interrupció voluntària de l'embaràs abans de la setmana 14

RedaccióActualitzat

Alegria desfermada a les portes de la Cambra de Diputats argentina, que ha donat llum verda a la legalització de l'avortament després de més de 20 hores de debat. Ara, el text passarà al Senat. 

Milers de persones havien passat una nit de vigília als voltants de la Cambra de Diputats, a Buenos Aires, pendents del resultat de la votació.

 

La majoria de manifestants, amb el color verd de la Campanya Nacional per al Dret a l'Avortament Legal, Segur i Gratuït, l'organització que ha impulsat aquesta iniciativa legislativa.

Després de 24 hores d'acampada, les concentrades se sentien guanyadores d'una important batalla, i ho han expressat així:

"Aquest és un moment històric, és un moment que serà recordat i que serà sinònim d'un avanç en els drets."

"Crec que ha triomfat la vida."

 

Un dia sencer de debat

A l'interior del Congrés, i després de gairebé 23 hores de debat gairebé sense interrupcions, també es desfermava l'eufòria, tot i que la votació ha estat molt ajustada: la llei s'ha aprovat per només 129 vots a favor, mentre que 125 diputats hi han votat en contra, i només hi ha hagut una abstenció.

El projecte de llei aprovat autoritza la dona a interrompre l'embaràs abans de la setmana 14 de gestació, i obliga la sanitat pública a pagar-ne les despeses. Fins ara només es podia avortar legalment en cas de violació o si hi havia perill per a la vida de la mare.

 

El Senat ho ha de ratificar

Ara seran els 72 membres del Senat els qui han de ratificar la llei. És una cambra considerada més conservadora que la dels diputats, de manera que el resultat és incert.

De moment, el peronisme, encapçalat per l'expresidenta Cristina Fernández, ja ha anunciat que votarà a favor de la llei.

El president argentí, Mauricio Macri, ha elogiat el clima que ha envoltat l'aprovació:

"S'ha fet un debat històric, propi de la democràcia. Hem pogut dirimir les nostres diferències amb respecte i amb tolerància."

 

50 dones mortes cada any

L'avortament clandestí és un problema sanitari i social greu a l'Argentina: gairebé 50.000 dones són hospitalitzades cada any per complicacions derivades d'avortaments i unes 50 moren.

Segons Amnistia Internacional això implica que l'avortament és la principal causa de mort materna a la majoria de províncies del país. A més, i segons dades de la Unicef, a l'Argentina cada any neixen 3.000 nadons fills de nenes d'entre 10 i 14 anys.

Malgrat això, la societat argentina ha fet front a aquesta qüestió molt dividida. De tota manera, l'onada feminista que fa uns mesos s'ha estès per tot el país ho ha celebrat com una gran victòria, perquè al país del papa Francesc, s'està a un pas de legalitzar l'avortament.

ARXIVAT A:
Avortament
Anar al contingut