L'avió ucraïnès, abatut per l'Iran? Els Estats Units i el Canadà ho apunten

RedaccióActualitzat

Els EUA, el Canadà i el Regne Unit sospiten que el Boeing 737 d'una aerolínia ucraïnesa estavellat dimecres a l'Iran i en què van morir 176 persones podria haver estat abatut.

La principal hipòtesi era la d'una errada mecànica. Però el Pentàgon nord-americà assegura ara que les anàlisis efectuades pels seus serveis d'espionatge mostren que bateries antiaèries iranianes es van activar poc després que l'aparell s'enlairés.

 

Totes les versions, això sí, s'inclinen a dir que l'hipotètic atac no hauria estat premeditat, sinó un error. També s'hi ha afegit el govern britànic i altres fonts militars occidentals.

El mateix president dels EUA, Donald Trump, s'hi ha referit amb el seu estil peculiar:

"Bé, tinc les meves sospites. No vull dir-ho jo perquè hi ha més gent que té les mateixes sospites. És una tragèdia, quan ho vaig veure... És un fet tràgic. Però algú potser ha comès un error a l'altra banda. Estava volant. I no, el nostre sistema no... No té res a veure amb nosaltres."


Tot va passar hores després de l'atac de l'exèrcit iranià contra dues bases militars amb tropes nord-americanes a l'Iraq com a resposta a l'assassinat del general Qasem Soleimani per part dels Estats Units.

D'altra banda, el cap de l'aviació civil de l'Iran ho ha negat i ha assegurat que "és científicament impossible que un míssil impactés contra l'avió".

Ucraïna demana proves

Aquestes sospites han fet que Ucraïna hagi demanat les proves en les que es sustenten. Ho ha dit el president del país, Volodimir Zelenski, en un comunicat:

"El principal interès del nostre país és que s'estableixi la veritat. Per això demanem als socis occidentals d'Ucraïna: si teniu proves que puguin ajudar en la investigació, us demanem que les aporteu."


Trudeau: "L'han abatut"

Més contundent ha estat aquest mateix dijous el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau: ha assegurat que el va fer caure un míssil:

"Tenim informes d'intel·ligència de moltes fonts, incloses les dels nostres aliats i els nostres propis serveis d'intel·ligència. L'evidència indica que l'avió va ser abatut per un míssil terra-aire iranià."

El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, aquest dijous a Otawa (Reuters)


En la línia del que ha suggerit Trump, Trudeau ha dit que la destrucció de l'avió "potser ha estat involuntària". La majoria dels ocupants de l'avió eren iranians, 82, però hi anaven 63 canadencs, la majoria joves en viatge d'estudis a Teheran.

 

 

 

Des del Regne Unit i gairebé en els mateixos termes, el primer ministre Boris Johnson ha emès més tard un comunicat afirmant que li consta que l'avió ha caigut per un míssil.

ARXIVAT A:
Estats UnitsIranTrump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut