Alumnes de l'escola Escorial de Vic, sense mascareta al pati (ACN/Laura Busquets)
Alumnes de l'escola Escorial de Vic, sense mascareta al pati (ACN/Laura Busquets)

Sorpresa i crítiques de famílies, docents i sindicats per l'avançament del curs

Allau de crítiques a Educació per haver tirat endavant el nou calendari escolar sense haver-ne parlat abans amb la comunitat educativa

Actualitzat

Les novetats en el calendari escolar del curs vinent no han agradat a la comunitat educativa. Tant sindicats, com docents i famílies han criticat l'anunci de la conselleria d'Educació, a qui retreuen que ho hagi decidit sense haver portat la qüestió al Consell Escolar de Catalunya, el màxim òrgan consultiu en matèria educativa.

Els sindicats docents han rebutjat unànimement l'avançament del calendari escolar i han criticat la falta de diàleg. El sindicat majoritari dels mestres, USTEC-Stes, creu que el canvi suposarà una pèrdua de qualitat en l'ensenyament perquè el professorat no tindrà temps de preparar el curs.

La portaveu, Iolanda Segura, ha criticat la falta de diàleg del departament i ha demanat la dimissió del conseller, Josep González-Cambray:

"A dia 1 de setembre, no hi ha tota la plantilla en els centres. I pretenen que comencem el dia 5? Com ho faran?"

Des de CCOO, la responsable de Polítiques Educatives i FP de la Federació d'Educació, Rosa Villaró, s'ha mostrat "absolutament perplexa" amb l'anunci d'Educació i ha lamentat que no s'hagi tractat al Consell Escolar de Catalunya, un fet que considera un "menyspreu per part de la conselleria cap a la comunitat educativa".

Villaró s'ha queixat que un canvi que "té moltes implicacions" hagi arribat sense haver tingut "cap contacte previ":

"S'han de valorar molt bé aspectes com deixar els alumnes sense classes a les tardes durant el mes de setembre, quan no hi ha una oferta d'oci educatiu organitzada i gratuïta."

Per la seva banda, la Federació d'Educació d'UGT ha criticat la "manca de diàleg" del govern i ha dit que per la conselleria "no és prioritari parlar i consensuar" les propostes.

El sindicat subratlla que el canvi "té importants implicacions laborals relacionades amb la preparació del curs, tant als centres de titularitat pública com als centres concertats i privats", en un "context duríssim per als centres educatius":

La Intersindical CSC pensa que la mesura "respon a càlculs polítics" en comptes de la "millora educativa" i acusa el govern de considerar les escoles com a "aparcaments d'infants".

A més, el sindicat alerta que la tasca docent es veurà "greument afectada" perquè els centres tindran únicament dos dies per preparar el curs en una mesura en què creuen que "l'economia passa davant l'educació".

La Intersindical també apunta que l'avançament dels nomenaments d'estiu "en cap cas servirà per preparar el curs vinent" perquè els contractes comencen el 31 d'agost.

Famílies i alumnes davant l'escola Les Aigües de Barcelona, el mes de gener passat
Famílies i alumnes davant l'escola Les Aigües de Barcelona, el mes de gener passat (ACN/Eli Don)


Des del professorat, les crítiques se centren en què només tindran dos dies per preparar el nou curs:

 

 


Les famílies creuen que es vol generalitzar la jornada contínua

Les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (AFFAC) alerten que les modificacions anunciades per Educació siguin "un primer pas" per generalitzar la jornada compacta durant tot l'any.

La directora de la principal federació d'agrupacions de famílies de centres escolars públics, Lidón Gasull, ha apuntat que l'anunci els ha "agafat per sorpresa" perquè no s'havia plantejat "en cap moment", ni tan sols en el Consell Escolar de Catalunya.

Gasull tem que es tendeixi a "generalitzar la jornada de matí a les escoles":

"La jornada continuada té un impacte en l'aprenentatge de l'alumnat i ens fa por que sigui una forma d'anar introduint progressivament aquest tipus de jornada continuada, també, en els centres de primària."

També ha avisat que es vagi cap a una "privatització de les activitats fora de l'horari lectiu", un fet que suposarà uns costos que "no totes les famílies podran assumir".

Gasull ha explicat que l'entitat ha sabut els canvis en el calendari "una hora abans de l'anunci de la mesura" a través d'una trucada del conseller, un fet que ha qualificat de "gens apropiat".

Responent a Josep Gonzàlez-Cambray, que ha dit que l'avançament del curs era una mesura llargament reivindicada per les famílies, Gasull ha assenyalat que des de l'AFFAC "mai" s'havia demanat això.

L'AFFAC representa prop de 500.000 famílies i en formen part més de 2.300 agrupacions repartides en 750 municipis.


Aragonès: "Ajudarà a millorar els resultats educatius"

En resposta a les crítiques, aquest dijous a la tarda el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat que el nou calendari escolar "ajudarà a millorar els resultats educatius dels alumnes i la vida de les famílies".

En un fil a Twitter, Aragonès assegura que el canvi "fomenta la conciliació familiar, té un impacte positiu en l'aprenentatge de l'alumnat i contribueix a la igualtat d'oportunitats" i assenyala que "no suposa un increment d'hores laborals", sinó que es reorganitzaran les tasques docents.

 


Per la seva banda, el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha reivindicat que l'avançament del calendari dona "resposta a una demanda històrica de les famílies" i ha remarcat que la plantilla estructural es nomenarà a finals de juny.

 

 

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut