El grafiter Roc Blackblock enllestint el mural de "Les revoltes remences" a les Planes d'Hostoles (CCMA)

40 murals amb reivindicacions feministes o antifeixistes de la història de Catalunya

Roc Blackblock, autor el grafiti del rei emèrit esborrat, ha anomenat "Murs de Bitàcola" el projecte on representa moments històrics arreu de Catalunya

RedaccióActualitzat

L'artista Roc Blackblock, autor del polèmic grafiti del rei emèrit en suport a Hasél, és l'impulsor de més de 40 murals que reivindiquen la memòria històrica. És el projecte anomenat "Murals de Bitàcola" que vol posar en relleu la història de Catalunya basant-se en reclamacions socials, feministes o antifeixistes.

L'objectiu és doble: reivindicar la memòria col·lectiva i dignificar l'espai públic a través dels seus dibuixos.

"Vaig començar per un interès o una motivació personal amb alguns episodis de la història i a poc a poc m'he anat deixant imbuir de tot lo interessant que és atendre i prendre conciència del nostre passat."

Juga amb l'art urbà per popularitzar moments històrics, amb l'aval d'especialistes i de l'Observatori Europeu de la Memòria.

Mira en aquest vídeo el projecte "Murals de Bitàcola" de Roc Blackblock:

 

 

"De sobte tu treus la història de l'acadèmia i la socialitzes, la popularitzes, fas que la gent tingui un coneixement més directe de la seva pròpia història", explica l'historiador Carles Guillot.

Els moments històrics als murals de Roc Blackblock no només es poden veure com a intervencions artístiques. A través d'un codi QR es pot consultar el contingut d'aquests murals.

Murals 'Les Filadores', a Lleida (mursdebitacola.com)
Murals 'Les Filadores', a l'Ametlla de Merola (mursdebitacola.com)

Per exemple, a l'Ametlla de Merola, el mural de les filadores pretén dignificar el treball de la dona en el sector del tèxtil a les antigues colònies industrials de l'Alt Llobregat. Es basen en fotos històriques.

"Les revoltes remences", a les Planes d'Hostoles

A les Planes d'Hostoles en trobem un altre de les revoltes remenses van ser els primers alçaments populars organitzats i reeixits a Catalunya. Són fets històrics del segle XV plasmats amb art de carrer del segle XXI.

Mural 'Antifeixisme o barbàrie', a Lleida (mursdebitacola.com)

Una bona part d'aquest muralisme es fixa en l'antifeixisme, la Guerra Civil i l'exili. És el cas del mural fet a Lleida, que recorda el sagnant bombardeig de Lleida el 2 de novembre de 1937, on van morir més de 700 persones.

'Vive la resistance!', a Dijon (mursdebitacola.com)

O també, fora de les nostres fronteres, a Dijon, un mural amb la imatge de Simone Segouin, franctiradora que va combatre l'ocupació alemanya durant la Segona Guerra Mundial.

ARXIVAT A:
Art
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut