Niça

S'investiga si l'autor de la matança de Niça, un tunisià d'origen francès, està vinculat al terrorisme islamista

El fiscal ha confirmat que l'autor és Mohamed Lahouaiej Bouhlel, nascut a Msaken, a Tunísia

Actualitzat

L'ataca de Niça deixa 84 morts, 202 ferits i molts dubtes. Qui és l'atacant? I sobretot, per què ho ha fet? Ara per ara, França dóna per fet que l'home està vinculat a l'"islamisme radical", però ningú ha reivindicat l'atemptat.

El fiscal francès ha comparegut en roda de premsa per informar de l'última hora de la investigació de l'atac que aquesta nit ha colpit Niça i el món. François Molins ha explicat que s'ha obert una investigació per assassinats i intent d'assassinat i per associació de delinqüents i terroristes criminals.

I què se sap del cert hores d'ara? Un home circula sol en un camió frigorífic llogat. Entra pel Passeig dels Anglesos. Circula durant dos quilòmetres xocant violentament contra nombrosos espectadors que assistien als focs artificials de la festa del 14 de juliol. També dispara en diverses ocasions contra la policia. Finalment els agents l'aconsegueixen abatre. Quan entren al camió el troben mort a l'interior.

L'home ha està identificat com a Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Nascut a Msaken, prop de Soussa, a Tunísia i domiciliat a Niça. 31 anys, Casat i pare de família. La seva dona està sota custòdia policial per ser interrogada.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel era conegut pels serveis policials per amenaces i violència i va ser condemnat a 6 mesos de presó per violència i robatori. Però no era conegut per radicalització.

A l'interior del vehicle els agents han trobat, entre d'altres coses, dues pistoles i cartutxos, dues còpies de fusells kalaxnikov, un telèfon mòbil, documents i un carnet de conduir.

També s'ha registrat el domicili del presumpte terrorista, un apartament en un barri popular del nord de Niça.

Relació amb la jihad?

I precisament això és el que ara més preocupa els investigadors. L'atemptat no ha estat reivindicat i, tot i que el "modus operandi" recorda el d'organitzacions terroristes, el fiscal espera que la investigació de tot el material i documentació confiscats ajudin a esclarir si hi ha vinculació entre aquesta acció i organitzacions terroristes i si l'autor ha actuat sol o amb l'ajuda de còmplices.

Tot i aquest dubtes, les autoritats franceses afirmen que es tracta d'un atemptat i cada cop parlen més obertament de jihadisme. El primer ministre, Manel Valls, ha assegurat en una entrevista a mitjans francesos que "l'atacant està relacionat, d'una manera o altra, amb l'islamisme radical". El ministre de l'interior, en canvi, no ha estat tan contundent i encara no vol descartar cap motivació.

Des dels Estats Units, Barack Obama, ha condemant l'atemptat i també ha fet referència a Estat Islàmic.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut