Laura Borràs veu "molt greu" que la mesa li retirés l'escó "de manera proactiva i voluntària"

Junts debatrà dimarts qui proposa per substituir Laura Borràs a la presidència del Parlament, a la qual també hi presentaran candidat el PSC, amb Assumpta Escarp, i els Comuns, amb Joan Carles Gallego

RedaccióActualitzat

El divendres dia 9 de juny, a les 12 del migdia, hi haurà el ple per escollir el relleu a la presidència del Parlament, després que la mesa hagi retirat definitivament l'escó a Laura Borràs. Ho han fet amb el suport d'ERC, el PSC i la CUP, després que el Tribunal Suprem hagi desestimat el recurs que havien presentat demanant poder ajornar aquesta decisió fins que la sentència de condemna fos ferma.

Per la Laura Borràs, aquesta suspensió és "molt greu", perquè s'ha fet "d'una manera conscient, proactiva i voluntària per part d'aquests membres de la mesa", sense esperar cap constrenyiment de la Junta Electoral. Una decisió que, a més, ha afegit Borràs en una entrevista a Catalunya Ràdio, assenta un perillós precedent jurídic. Per això, l'expresidenta diu que la decisió no vulnera només els seus drets "sinó també els drets dels electors", i que és "molt més que un error" perquè ha convertit la mesa "en un actor més d'aquest context de repressió".

"El que és correcte és obeir l'expressió de les urnes, perquè el Parlament és la primera institució del país, on rau la sobirania del poble de Catalunya, i això, en aquests moments, no és així. És un parlament venut, genuflex, sotmès. Tan sotmès que fins i tot s'aplica la repressió de manera proactiva."

Nega que hi hagi cap nom decidit per rellevar-la

Des que va ser rellevada, la presidència de la cambra, que ara presideix en funcions la republicana Alba Vergés, ha quedat vacant i encara no se sap qui agafarà ara el relleu de Borràs.

Esquerra ja ha dit que propiciarà que la presidència continuï en mans de Junts, amb un nom que ja apareix a totes les travesses: el d'Anna Erra, exalcadessa de Vic i vicepresidenta del partit. Un nom que Borràs ha desmentit que hagi sortit dels òrgans de direcció del partit, o que oficialment se n'hagi plantejat cap altre. Diu, categòricament, que encara no se n'ha parlat:

"Afirmo que no està passant. A cap instància de decisió del partit que presideixo s'està parlant de cap nom. Abordarem aquesta qüestió, hi ha una setmana fins al ple i al ple d'investidura els nostres diputats hi seran."

Laura Borràs, al Parlament, durant una sessió de control al govern (ACN / Natàlia Segura)

No vol que es passi pantalla

Borràs ha insistit a més que no vol parlar de candidats a rellevar-la perquè es nega "a passar pantalla" i que es deixi de parlar de la seva suspensió, com assegura que ha fet Pedro Sánchez, que ha convocat "el sarau electoral" del 23 de juliol "perquè no s'analitzi" la desfeta del partit socialista a les municipals.

"No parlaré de candidats. En aquest moment cal fer èmfasi en el que ha passat, que és molt greu, per no normalitzar que passin aquestes coses."

L'expresidenta i exdiputada considera que cal "determinació i unitat" per defensar els drets de la ciutadania "quan tens un atac indiscriminat com el que fa l'estat espanyol":

"Cal determinació i unitat, un front comú antirepressió. I hi hem de ser tots, físicament, i estar disposats a arribar amb determinació fins a les últimes conseqüències."

Pel que fa al seu substitut, Borràs ha defensat que Antoni Castellà, en qui recaurà el seu escó, "serà un magnífic diputat, amb una gran experiència, i també seria un magnífic president del Parlament."

Els Comuns, en canvi, sí que volen passar pàgina, i per això han anunciat que presentaran el seu propi candidat a la presidència del Parlament, Joan Carles Gallego. El grup socialista ha proposat Assumpta Escarp, per donar per acabada aquesta etapa d'interinatge.  


Tornar a mobilitzar el votant independentista

I per això, per no passar pàgina, Borràs demana que s'analitzi com s'ha arribat fins a la seva suspensió abans de parlar de candidats a rellevar-la, i també què ha passat amb els votants independentistes "que s'han quedat a casa" aquest 28M:

"Els que s'han quedat a casa expressen el seu disgust, disconformitat, desafecció i manca de confiança amb la classe política, i ho expressen no anant a votar. El dret a vot és fonamental exercir-lo, ha costat molt, i hem de trobar els mecanismes perquè aquests votants s'expressin de manera activa i transformdora."

Borràs creu que aquesta desmobilització és un "crit d'alerta" que s'ha d'escoltar, i que tots els partits independentistes han de fer autocrítica.

Laura Borràs confia que Xavier Trias sigui alcalde de Barcelona (ACN / Jordi Borràs)

Els pactes municipals

Sobre possibles pactes electorals després de les municipals d'aquest diumenge, la presidenta de Junts no ha volgut entrar a valorar casos concrets, perquè diu que cal tenir en compte també els elements de "proximitat".

Així i tot, preguntada sobre si està d'acord amb la voluntat de Xavier Trias de fer un "govern fort" amb ERC i el PSC a Barcelona, s'ha limitat a dir que espera que Trias sigui alcalde, perquè ha estat la força més votada a la ciutat: "Té el màxim d'escons i en una situació democràtica s'ha de respectar l'expressió de la gent a les urnes."

En el cas de Girona, i d'un possible suport de Junts al cuparie Lluc Salellas perquè sigui alcalde de la ciutat, Borràs ha assegurat que hi ha "una bona predisposició" del partit, i s'ha tornat a remetre a "la ponència política de Junts, que té com a recomanació que es pugui fer efectiu el mandat de l'1 d'Octubre. I a la vista dels resultats electorals, treballarem per poder oferir això."

L'expresidenta del Parlament tampoc ha avançat qui podria encapçalar la llista de Junts a les pròximes eleccions generals del 23 de juliol, que serà triat "per la militància" en unes primàries exprés, pel poc marge electoral que tenen:

"Ho decidirem tots els afiliats amb el nostre vot. Tot just hem obert el procés, que no són primàries a l'ús, perquè el calendari diabòlic que ens constreny a tots no permet les primàries, però hi haurà uns dies i hi haurà una votació."

Fins diumenge hi ha termini perquè es puguin presentar candidats a les primàries per a la llista de Junts el 23J. De moment hi ha Míriam Nogueras, després que Jaume Giró hagi descartat finalment encapçalar la llista, segons ha explicat en declaracions a l'ACN.

Segons ha explicat l'expresident Carles Puigdemont i el secretari general de Junts, Jordi Turull, li han fet saber que obrir ara unes primàries "no és el més oportú ni convenient". D'altra banda, l'exconseller veu el calendari de primàries "molt ajustat" i això fa que dubti que se celebrin "en condicions". Malgrat tot, continuarà formant part de l'executiva.

Pel que fa al seu futur més immediat, Laura Borràs diu que continuarà fent "el que he dit sempre":

"Vaig entrar en política per aconseguir el que encara no hem aconseguit, i continuo compromesa amb la paraula que vaig donar al president Puigdemont, als electors i al partit."

Aviat farà un any que la mesa va suspendre Borràs com a presidenta, quan el TSJC li va obrir judici per prevaricació i falsedat documental durant la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes. Finalment, el passat mes de març la van condemnar a 4 anys i mig de presó i a 13 d'inhabilitació.

Aquí es pot seguir l'entrevista sencera:

 

ARXIVAT A:
Laura BorràsJunts
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut