Laura Borràs atribueix als funcionaris la retirada de l'escó a Pau Juvillà

La qüestió s'ha tractat a la junta de portaveus, que ha estat una compareixença pública en comptes de ser a porta tancada per la pressió dels partits

RedaccióActualitzat

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, fa dies que és al centre de la polèmica. La presidenta atribueix als funcionaris la retirada de l'escó al diputat de la CUP Pau Juvillà. Ha considerat totalment improcedent el funcionament intern del Parlament en aquest episodi.

En concret, ha considerat "una anomalia" que funcionaris del Parlament actuessin per ordres de la secretària general, que obeïa la JEC, sense que la mesa ho sabés. "No és admissible", ha advertit.

Ha apuntat que els treballadors de la cambra van témer represàlies si no donaven de baixa Pau Juvillà com a diputat. "Quan els funcionaris no fan les coses i no n'informen, se'n diu por, i això és el que va passar en aquest parlament aquesta setmana", ha dit.

Les discrepàncies per la gestió del cas de l'exdiputat, inhabilitat per no haver despenjat llaços grocs, s'han abordat aquest dilluns a la junta de portaveus. Els grups de l'oposició han carregat contra la presidenta.

Des d'ERC, tot i que han evitat els retrets, li han demanat que aclareixi per què no va acceptar la delegació de vot de Juvillà en el ple d'aquells dies.

Borràs ha admès que es va "equivocar" quan va afirmar la setmana passada que Juvillà no havia participat en cap votació al ple sobre la seva inhabilitació. En realitat, sí que va emetre un vot el 17 de desembre, en un dictamen que el ratificava com a diputat.

La sessió, com totes les juntes de portaveus, ha començat a porta tancada. Els grups, però, han forçat que fos una compareixença pública. La presidenta del Parlament hi ha accedit després que ho haguessin demanat la gran majoria de grups parlamentaris, ja fos per escrit o de viva veu.

Borràs ha lamentat la situació d'"extrema feblesa" en què es troba la cambra davant de la Junta Electoral Central (JEC) i ha plantejat als grups parlamentaris la necessitat de crear un òrgan electoral català.

Alhora, ha dit que si la cambra té la composició alterada és perquè la Junta Electoral, un òrgan administratiu, "s'ha atorgat poders judicials". Ha proposat que, perquè no torni a passar, es modifiqui el reglament i es posi fil a l'agulla per fer una llei electoral catalana.


L'oposició acusa Borràs de "mentir"

Comuns, Vox, Cs i PPC han demanat la dimissió de la presidenta i ERC admet un "trencament de confiança" per la "falta de transparència" per les explicacions de la presidenta del Parament. La CUP ha constatat que hi ha afirmacions "que no quadren". A més, els grups de l'oposició han coincidit que no es pot culpar ni responsabilitzar de la situació els funcionaris del Parlament.

El portaveu adjunt del PSC, Raúl Moreno, ha remarcat que Borràs "o va mentir o no va ser sincera" en les explicacions que ha anat donant fins ara. En un sentit similar, els comuns no es creuen que Borràs no sabés que Juvillà no estava convocat al ple del 3 de febrer i han constatat que "se li ha escapat el Parlament de les mans".

Vox considera que ha volgut quedar "com una heroïna davant el separatisme", però que és "una tramposa". A més, l'ha acusat "d'autoritària" per "tancar el Parlament". Per la seva banda, Nacho Martín Blanco, de Ciutadans, ha assegurat que el Parlament "està sotmès constantment al desprestigi i la mentida institucionalitzada".

També la diputada del PP Lorena Roldán l'ha instat a escollir si "representa tots els catalans i respecta la neutralitat o si és activista".


Retrets per haver anat a la Meridiana

La controvèrsia generada s'afegeix a la polèmica assistència de la presidenta del Parlament, dissabte, a la protesta independentista que va tallar la Meridiana i que el govern havia prohibit.

Laura Borràs i el diputat de JxCat Francesc de Dalmases, dissabte, al tall de la Meridiana
Laura Borràs i el diputat de JxCat Francesc de Dalmases, dissabte, al tall de la Meridiana (ACN/Eli Don)

La presència de la segona autoritat del país al tall de la Meridiana li ha valgut els retrets del govern. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, considera un "error" la presència de Laura Borràs en el tall de l'avinguda Meridiana.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Elena ha expressat la seva "sorpresa" i ha reconegut que el va "contrariar bastant". Elena ha defensat que la decisió de prohibir els talls convocats per la plataforma Meridiana Resisteix es pren davant de problemes d'ordre públic.

El conseller ha afirmat que participar en una mobilització sempre és bo, però ha afegit que fer-ho el dia en què el govern ha decidit el contrari té unes implicacions polítiques "que a ningú se li escapen".

Sobre la decisió, ha defensat que no s'ha prohibit la mobilització, sinó que s'ha buscat una altra ubicació perquè s'estaven produint "conflictes" i enfrontaments entre parts contràries, també per la irrupció de l'extrema dreta. Ha recordat que s'ha traslladat a una plaça propera.

Tota l'oposició ha criticat Laura Borràs. Partits com el PP i Ciutadans n'han demanat la dimissió. El PSC creu que el govern ha de donar explicacions i que els fets han de tenir conseqüències.

Els comuns han considerat que es tracta d'una "gesticulació". Els grups parlamentaris li han demanat explicacions aquest dilluns en el marc de la mateixa junta de portaveus.


"He d'assumir la part de culpa que em correspon"

A la nit, Borràs ha defensat que la defensa de l'escó de Juvillà hauria de ser "una cosa que no només interpel·lés els independentistes, sinó tots els demòcrates" i ha denunciat que el Parlament viu una "situació de setge".

En una entrevista al "Més 324", la presidenta del Parlament ha admès que la seva "part de culpa" per no haver pogut fer efectiu "l'escut" que proposava davant el que ha qualificat d'"agressions de l'estat":

"He d'assumir la part de culpa que em correspon de no haver sabut liderar i que sigui efectiva l'única proposta per poder-nos defensar d'aquestes agressions de l'estat"


Borràs també ha dit que dissabte va anar a la Meridiana per donar suport als organitzadors d'una protesta "que ens recorda què és el que passa al nostre país".

Responen al conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, que va qualificar d'"error" la seva assistència a la concentració, ha assegurat que "manifestar-se al costat dels que defensen els drets socials i polítics sempre és un encert".

ARXIVAT A:
Laura Borràs
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut