Laura Boldrini a la Cambra dels Diputats italiana
Boldrini ha sortit elegida a la quarta votació
Roma

Laura Boldrini presidirà la Cambra dels Diputats italiana i Piero Grasso, el Senat

Els diputats italians ja tenen qui els presideixi. Després de les tres votacions fallides de divendres, a la quarta ha sortit escollida la diputada de centreesquerra Laura Boldrini, exportaveu de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats a Itàlia. L'exfiscal nacional antimàfia Piero Grasso ha guanyat el candidat de centredreta per i presidirà el Senat.

RedaccióActualitzat
Els diputats italians ja tenen qui els presideixi. Després de les tres votacions fallides de divendres, a la quarta ha sortit escollida la diputada de centreesquerra Laura Boldrini, exportaveu de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats a Itàlia. Com a president del Senat a les files de la coalició de centreesquerra, els italians han apostat per l'exfiscal nacional antimàfia Piero Grasso, que ha guanyat el candidat de centredreta, Renato Schiffani, després de tres votacions sense el quòrum necessari.

La tercera dona a la història d'Itàlia

Boldrini ha tingut 327 vots enfront dels 108 del candidat del Moviment 5 Estrelles, Roberto Fico. El vot de la resta de diputats ha estat nul o en blanc.

L'elecció de Boldrini ha arribat a la primera votació, en què era suficient la meitat dels vots més un per ser elegida. A les tres anteriors, en què l'escollit havia de sumar una majoria de dos terços de la cambra, la formació de Boldrini ha optat per votar en blanc davant la impossibilitat d'arribar a acords amb els altres partits.

Laura Boldrini, de 51 anys, és la tercera dona a la història d'Itàlia que és triada presidenta de la Cambra dels Diputats, després d'Irene Pivetti i Nilde Iotti.

L'antimàfia arriba al Senat

L'elecció de Piero Grasso ha estat possible després de tres votacions sense quòrum. La quarta ha permès el desempat entre els dos candidats que havien tingut més vots en els anteriors escrutinis. Grasso, una de les figures més importants del país en la lluita contra la màfia, ha tingut 137 vots enfront dels 117 de Schiffani, mentre que hi ha hagut 57 paperetes en blanc.

El senador, elegit pel Partit Demòcrata (PD), ha tingut dotze vots més dels esperats, de manera que ha tingut el consens d'alguns senadors del Moviment Cinc Estrelles. Els del còmic Beppe Grillo no havien arribat a un acord sobre si votar en blanc o donar suport a Grasso i havien deixat llibertat de vot als seus representants. Com que el vot és secret, no se sabrà si també han votar a favor de Grasso els senadors d'Elecció Cívica, el moviment del president del govern sortint, Mario Monti, que havien assegurat que votarien en blanc.
 
A la cambra alta s'ha presentat, per primera vegada com a senador, l'expresident del govern Silvio Berlusconi, que ha definit la situació de "molt greu" i ha assegurat que el vot d'avui "no és influent" per al futur del país. Berlusconi ha fet la primera aparició pública després de ser donat d'alta de l'hospital San Raffaele de Milà, on havia estat ingressat
una setmana per problemes oculars.
Anar al contingut