L'augment dels robatoris fa de la seguretat un tema central de campanya

Anna LasagaActualitzat

Els robatoris en cases van augmentar l'any passat i molts veïns han acabat organitzant-se per estar més protegits. Reclamen més vigilància. La seguretat és, sens dubte, un dels reptes dels nous ajuntaments que surtin de les municipals. 

És per això que la seguretat és un tema important en els programes electorals que presenten els diferents partits polítics. 

Al 2018 hi va haver 483.530 delictes contra el patrimoni. Són, de llarg, els més nombrosos. D'aquests, 82.377 (17%) van ser amb força i 29.106 (6%) a domicilis. Joies i diners és el busquen majoritàriament. Tot i que és una proporció petita, genera molta alarma i sensació de vulnerabilitat.
 

Al primer trimestre de 2019 hi ha hagut una baixada de l'11 per cent dels robatoris a domicili, en comparació amb el mateix trimestre de l'any passat. 


Combat per terra i aire

Davant d'aquest augment, els Mossos d'Esquadra han activat diversos dispositius, tant de terra com d'aire. L'helicòpter, equipat per gravar fins i tot quan no hi ha llum, ha sortit 135 vegades per prevenir o en resposta a un robatori. Però la resposta sovint ha arribat tard i això ha generat insatisfacció als veïns, però també als agents dels Mossos, que es van arribar a manifestar exigint més dotacions per poder donar un bon servei. 

Per això des dels Mossos s'estan treballant totes les opcions possibles. 

"Els efectius arriben més tard del que voldríem, això és una realitat, i no ho negarem. Hem de buscar altres mecanismes, per exemple, a Catalunya hi ha 13.000 vigilants de seguretat, i la llei de seguretat privada contempla la possibilitat que amb els tràmits que pertoqui el vigilant de seguretat privada pugui realitzar tasques encomanades a la seguretat pública."

És el que van fer a nivell local, a Premià de Dalt, on l'Ajuntament va contractar vigilants privats perquè complementessin la tasca policial. I és que molts municipis tampoc donen a l'abast amb els efectius que tenen. Per això, a altres pobles com a Alpicat, al Segrià, han optat per instal·lar càmeres que graven les plaques de matrícula dels vehicles. 

De moment, és una opció dels municipis, però ja es treballa perquè aquesta informació pugui ser compartida per tots els cossos. 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 26M
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut