Protesta de pensions davant el Congrés de Diputats a Madrid (EFE)
Protesta de pensions davant el Congrés de Diputats a Madrid (EFE)
Madrid

L'augment de pensions queda congelat fins que hi hagi un nou govern a Espanya

El govern espanyol en funcions es compromet a aplicar la pujada d'un 0,9% de manera retroactiva als pensionistes quan hi hagi nou executiu

RedaccióActualitzat

El govern espanyol en funcions no vol moure fitxa fins que no hi hagi una investidura. En l'últim Consell de Ministres de l'any, l'executiu de Pedro Sánchez ha aprovat una pujada de les pensions del 0,9%, d'acord amb l'IPC, però que no s'aplicarà fins que l'executiu deixi d'estar en funcions. Ho ha anunciat la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá:

"Es farà una revalorització de les pensions al 0,9% perquè aquest ha estat l'IPC en el moment precís que es configuri el nou govern"

El compromís de Sánchez era que les pensions s'apugessin un 0,9% per equiparar-les a la pujada prevista de l'IPC, però el líder del PSOE i guanyador de les eleccions ha decidit congelar-les fins que aconsegueixi ser investit. El govern en funcions fins i tot ha hagut d'aprovar un decret llei que eviti la pujada establerta per al Partit Popular fa 3 anys del 0,25%.

El govern Sánchez assegura que un cop hi hagi nou executiu aplicarà la pujada del 0,9% de manera retroactiva. De fet, segons el pla pressupostari que l'executiu va enviar a Brussel·les, les pensions haurien de pujar un 0,9 per cent des de l'1 de gener.


Interactiu relacionat: Has pensat si tindràs pensió?

El govern actual ha pres aquesta decisió perquè no vol que un executiu en funcions pugui prendre decisions pressupostàries que comprometin el pròxim govern.  L'Advocacia de l'Estat ho desaconsella.

La decisió es pren en plenes negociacions per a la investidura amb Esquerra Republicana.

Només hi ha un precedent de pensions congelades. Va ser el 2011 durant la crisi econòmica durant el govern de José Luís Rodríguez Zapatero. El govern de Mariano Rajoy va desvincular les pensions de l'augment de l'IPC i va fixar una actualització anual del 0,25%. Aquest 2019 el pacte de Toledo va tornar a fixar l'IPC com a índex de les pensions, però ara no s'aplicarà fins que no hi hagi nou govern.


El salari mínim, en mans dels agents socials

També s'ha deixat per després de la investidura l'increment del 2% del sou dels funcionaris, o augmentar el salari mínim, que quedarà prorrogat als 900 euros. El govern espanyol deixa en mans dels agents socials - sindicats i patronals - la pujada, però l'augment, també quedarà pendent d'aplicació fins que hi hagi nou govern.

El que sí que ha aprovat el Consell de Ministres és prorrogar els límits dels autònoms que continuaran com fins als quatre últims anys. També es prorroga l'impost de patrimoni.

ARXIVAT A:
PensionsEconomia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut