Una mare agafa la mà d'un nadó
Arreu del món s'han confirmat centenars de casos en 35 països

L'augment de les hepatitis infantils d'origen desconegut, propiciat pel confinament

Un estudi fet al Regne Unit diu que la manca de contacte inicial amb els virus, pel confinament, ha desprotegit els infants

RedaccióActualitzat

Han trobat la causa de l'augment de les hepatitis d'origen desconegut en infants, que s'ha produït recentment.

Un estudi fet al Regne Unit, on es van detectar els primers casos, ha permès treure l'entrellat de la conjunció de factors que ho han fet possible.

D'una banda, hi ha la infecció simultània per un adenovirus i per una altra partícula viral, d'un virus comú anomenat adenoassociat 2 (conegut amb la sigla AAV2 pel nom en anglès).

I d'una altra, més enllà de la necessària predisposició genètica dels infants, l'estudi estableix que el confinament per la pandèmia de covid-19 hauria propiciat aquestes infeccions múltiples.

Així, durant el temps que van estar tancats a casa, els nens i nenes no van estar en contacte amb virus comuns, com els adenovirus que acostumen a causar refredats i problemes gastrointestinals, ni amb l'AAV2, que acostuma a replicar-se a partir d'una infecció múltiple.  Per tant, no tenen res a veure directament ni amb la infecció per covid ni amb la vacuna

D'aquesta manera, el seu sistema immunitari no estava preparat per combatre'ls quan, en aixecar-se les restriccions, "els nens van començar a barrejar-se i els virus van tornar a circular lliurement", en paraules de Judith Breuer, experta en virologia de l'University College de Londres, una de les investigadores que ha intervingut en l'estudi.

Una altra és Emma Thomson, especialista en malalties infeccioses del Centre d'Investigació de Virus de la Universitat de Glasgow, a Escòcia, que remarca que "es necessiten amb urgència estudis més amplis".

Després dels confinaments per la pandèmia, entre el 2020 i el 2021 es té constància de centenars de casos inusuals d'hepatitis infantil en 35 països. A Catalunya, a finals d'abril es tenia constància d'almenys cinc casos.

També a l'abril, les primeres investigacions fetes públiques ja apuntaven a la presència d'un adenovirus i a la concurrència d'algun cofactor com a causes d'aquestes hepatitis.

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut