L'auge dels antígens: en quin moment és més oportú fer-los i com s'han d'interpretar

Des del mes de juliol s'han fet prop de 600.000 tests d'antígens supervisats a les farmàcies, gairebé la meitat des de la tornada a les aules aquest gener
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Els tests d'antígens són proves de detecció de la covid menys sensibles que la PCR, però més ràpids, accessibles, fàcils de fer, i també molt més econòmics. Per això, ara, amb una circulació del virus enorme, són molt útils.

En aquesta sisena onada s'estan fent més testos d'antígens que mai. Amb la gran circulació del virus són una capa de protecció més. 

Des que van arribar a les farmàcies, al juliol, se n'han supervisat més de mig milió. Aquí s'inclouen els que s'han fet a la comunitat educativa i al món del lleure i també a la població general. Dels més de 580.000 test d'antígens supervisats a les farmàcies, un 6,5% han donat positiu. 

 

Més de la meitat d'aquestes proves s'han fet en només deu dies --del 10 al 20 de gener--, coincidint amb la tornada de les vacances escolars i el canvi de protocol als centres educatius, que recomana fer-se un test quan es detecta un contagi al grup.

La taxa de positius en aquest període de cribratge escolar és del 6,9%. Aquests testos corresponen als alumnes de primària i secundària, ja que als infants entre tres i sis anys se'ls fan al centre d'atenció primària. 

La taxa de positius en el període de cribratge escolar, del 10 al 20 de gener, és del 6,9%

Els test d'antígens són útils, però és important saber quan fer-los i com interpretar-los.

En aquest sentit, Joan Carles Trullàs, metge internista de l'Hospital d'Olot, recorda que "si el test és positiu, ets positiu. Has tingut un contacte, el test és positiu i tens la covid. Ara, si el test és negatiu no ho descartem del tot".

 

Pot ser que s'hagi fet el test massa aviat, el virus encara no ha tingut temps de replicar-se i per això no és detectable. El millor és, com a mínim, fer-lo dos dies després del contacte, i, si es pot, repetir-lo els dies 5 o 6, quan la càrrega viral seria més alta. En tot cas, mentre no doni positiu, es pot estar més o menys tranquil. Ho explica Gemma Moncunill, investigadora de l'ISGlobal:

"El test d'antígens el que fa és detectar sobretot en el moment que tens una càrrega viral, una quantitat de virus important ja i per tant que segurament ets infecciós. Si el test dona negatiu és improbable que siguis infecciós i puguis transmetre el virus a una altra persona. Improbable, que no vol dir impossible."

I per això és molt important recordar la resta de mesures, com la mascareta. Si el risc és alt, millor portar una FFP2.

Cal anar molt amb compte, per exemple, quan s'acaba l'aïllament després de donar positiu, un aïllament que ara és de 7 dies. Un canvi de criteri en les quarantenes que ha rebut algunes crítiques:

"Ha sigut un criteri poc científic, ha sigut un criteri més social per necessitat que les baixes no siguin tan llargues, que la gent pugui sortir", explica el doctor Joan Ramon Trullàs.


"Llavors jo, sí, recomanaria fer un test d'antígens al setè dia i si és positiu quedar uns dies més a casa. I de fet fins que negativitzi" recomana Gemma Moncunill, investigadora de l'ISGlobal.

En aquest cas, quan la prova és no per fer un diagnòstic, sinó per comprovar que ja no es pot transmetre el virus, el recomanable és fer un test d'antígens i no una PCR:

"És diferent perquè com dèiem la PCR és molt sensible i pot detectar càrregues virals molt baixes, fins i tot quan ja has resolt la infecció, poden quedar restes de material genètic i de virus i la PCR és capaç de detectar-ho", explica Gemma Moncunill.

"No vol dir que el virus sigui viable, probablement ja no ho és, ja no replica i no ets infecciós", corrobora el doctor Trullàs.

En definitiva, el test d'antígens és una capa de protecció més, però no l'única, i cal saber en quin moment fer-lo i com interpretar-lo. Com explica Joan Ramon Trullàs, no s'ha d'anar d'un extrem a un altre, ni fer-nos tests diaris ni fer-ne un i cap més:

"Pot generar errors i una mica d'angoixa, perquè la gent ara sembla que sigui test depenent. Pot passar això, que el facis cada dia, penso que no cal, o que hi hagi algú que en faci un i prou i pensi que ja està, i no és ni un extrem ni l'altre"

 

 
ARXIVAT A:
Covid-19 Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut