Reus

L'auditoria a Innova evidencia "presumptes irregularitats i il·legalitats" en la gestió

La gestió del "holding" d'empreses municipals de Reus, amb un pressupost del 70% de l'ajuntament, estava fora de control dels polítics, segons l'auditoria.

RedaccióActualitzat
L'auditoria feta al grup d'empreses municipals Innova, que portava el 70% del pressupost de Reus, ha confirmat que estava fora de control dels polítics. Sembla que ni l'oposició, ara al govern, sabia les operacions que s'hi feien. L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha subratllat que desconeixien completament la situació i que el fet que l'auditoria així ho apunti els treu un enorme pes de sobre.

L'auditoria posa de manifest que Innova era un gegant i que els polítics en desconeixien la gestió. Cada empresa municipal actuava per compte propi i es donava per fet que les decisions preses eren correctes. En canvi, ara se sap que s'avalaven crèdits entre diferents empreses municipals, o que es renovaven contractes sense concurs previ. A més, el llavors director general d'Innova, Josep Prat, cobrava un 30% del seu sou sense justificació.

L'auditoria confirma que hi ha moltes operacions irregulars i també il·legals. Part d'aquestes operacions es feien des del grup d'empreses sanitàries. Encara que no s'han donat xifres, sí que s'ha donat un exemple, com és que la facturació que es feia a les mútues no es correspon amb el que després es cobrava realment.

Després de tancar l'auditoria, s'ha entregat un resum de 80 fulls al consistori de Reus, extret del total de 3.000 pàgines.

A partir d'ara, tant govern com oposició han d'estudiar a fons quina és la documentació que seria necessari afegir a les denúncies que ja hi ha a la fiscalia. Entre aquestes, n'hi ha contra l'exdirector general d'Innova, Josep Prat, fins fa un mes també director de l'Institut Català de la Salut, que va dimitir el passat 28 de juny, pressionat per aquestes acusacions.

La fiscalia fa mesos que investiga irregularitats en la gestió del "holding". Innova, que tenia 18 empreses, està en procés de canvi. Ja s'han privatitzat els serveis funeraris i s'estan fusionant empreses. L'alcalde ja ha avançat que vol reduir Innova "al mínim", ja que els crèdits que té no els permet eliminar-la totalment.

Actualment, el deute de l'Ajuntament de Reus és de 400 milions d'euros, un dels més grans de l'Estat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut