The recording with which Público states that Baena is Tácito and that "he lied" in the Supreme Court
Carlos Enrique Bayo and Daniel Baena

L'àudio amb què Público assegura que Baena és Tácito i que "ha mentit" al Suprem

Demanen al jutjat número 13 que investigui si el compte de Twitter anomenat Tácito era del guàrdia civil Daniel Baena

RedaccióActualitzat

El diari Público ha tornat a publicar l'enregistrament sonor de la conversa amb el tinent coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena en què aquest reconeixia ser Tácito, el responsable del compte de Twitter que carregava contra els líders independentistes catalans. També contra periodistes que informaven sobre el procés o contra actuacions dels Mossos d'Esquadra.

La trucada la va fer el periodista Carlos Enrique Bayo, que va firmar la informació, juntament amb Patricia López, publicada el febrer del 2018.

 

 

La conversa dura a penes tres minuts en què Baena comença reconeixent obertament ser Tácito i acaba negant-ho categòricament. Entremig, assegura que el compte el gestionen diverses persones.

 

 

Aquesta és la transcripció de la conversa:

Carlos Enrique Bayo: Sí? El senyor Daniel Baena?
Daniel Baena: Sí.
CEB: Miri, soc Carlos Enrique Bayo, del diari Público. Li truco per…
Baena: ¡Hola, què tal!
CEB: Hola, ¿com estàs? Mira…
Baena: ¡Bé, bé!
CEB: A veure… Ens hem assabentat que ets Tácito a Twitter.
Baena: Sí.
CEB: Llavors… llavors… Bé, ens crida l'atenció pensar que si les opcions que exposes allà no són una mica incompatibles amb l'obligació de fer informes equànimes sobre la situació i sobre les investigacions i tot això...
Baena: Bé... Però tampoc això no ho... Tampoc no, no... Diguem que és una cosa personal i no té res a veure amb... amb això... I, a part, que també el gestiona altra gent aquell perfil, eh?, que no soc jo l'únic.
CEB: No ets l'únic que gestiona el perfil Tácito?
Baena: No, no, no, no, no, no. No, no…
CEB: Bé…
Baena: No… No.
CEB: N'hi ha més?... Però també són… estan... diguem també amb les investigacions? Estan... Formen part de...?
Baena: No, no tenen res a veure amb les investigacions. El que té a veure amb les investigacions ho poso en el [compte] Daniel Baena, un que és oficial...
CEB: Sí, sí, aquest el conec també, sí, esclar.
Baena: Aquest, sí... sí. Però l'altre no... no... L'altre, a més, el fem un grup de persones... els que ens miren això... és... A més, si s'hi fixa, si s'hi fixa... bé, això sí... que no és...
CEB: Bé, però per al qui sigui que està llegint Twitter sense coneixe-ho, no li queda en absolut clar que són vostès mateixos els que porten aquesta identitat...
Baena: No! Però si és que no és una persona qui ho porta... És que no és una persona, és un grup de persones... A més, que... És un grup de persones. Que no soc jo, a més!
CEB: Que no només ets tu?
Baena: No, no, ni jo, simplement... no... [s'entrebanca] Ni jo, simplement, si es retuiteja alguna cosa... I sí, algunes coses, les que poso en el meu, m'ho diuen i 'Escolta, això ho hem enviat'... Però no, no soc jo, no som nosaltres... O sigui, no soc jo. O sigui, no el gestiono jo, això... directament.
CEB: Però, coneixes les persones que ho porten i quanta gent són?
Baena: El què?... No, home, no puc, perquè si el que... si hi ha una persona involucrada jo no ho puc dir.
CEB: Ja, ja, ja... Però bé, com que al principi m'has dit "sí, sí, sí que ho soc, soc Tácito", doncs pensava que almenys en formes part...
Baena: Noooooo… Perquè… Nooooooo… Perquè… Perquè era… Perquè pensava que et refe… que es referia vostè a una altra cosa… No en el perfil de Twitter.
CEB: Bé, bé, bé… O sigui, no és vostè Tácito?
Baena: No, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no…
CEB: Bé, bé… Eh… En qualsevol cas…
Baena: I si vol… bé, ja, si vol… no sé, ens veiem i en parlem, o el que sigui... Però nooooo… Però d'això ja li dic que nooooo… que nooooo… d'acord?
CEB: D'acord, d'acord. D'acord, doncs res, moltes gràcies.
Baena: Una abraçada, eh!!
CEB: Una abraçada. Fins després, adéu.


Màxim responsable dels informes de la instrucció

Es dona la circumstància que Baena, cap de la policia judicial de la Guàrdia Civil a Catalunya, ha estat el màxim responsable de les investigacions i els informes sobre el procés que han servit de base de les causes promogudes des del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona, l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem i també de les acusacions formulades per la Fiscalia.

Mentre dirigia investigacions i redactava informes, Baena escrivia tuits contra tot el que tenia a veure amb el procés independentista, fabulant sobre fets inexistents i abocant opinions difícilment compatibles amb la tasca de recollir informació per a la justícia que tenia assignada.

Així, per exemple, el 19 de setembre del 2017 va utilitzar el hashtag #sedició per referir-se a l'actuació de 200 persones que van lliurar clavells als guàrdies civils que van anar a l'empresa Unipost de Terrassa, van cantar 'L'estaca' i van cridar a favor de la independència sense impedir l'actuació dels agents.

"#sedició: impedir a funcionari públic l'exercici de les seves funcions... encara que sigui amb flors", va escriure.

Al cap de dos dies, després de la concentració multitudinària davant del Departament d'Economia, la Fiscalia acusa Jordi Cuixart i Jordi Sànchez de sedició. Els presidents d'Òmnium Cultural i de l'ANC serien citats per la jutge Carmen Lamela de l'Audiència Nacional, que el 16 d'octubre dictaria presó preventiva contra ells.


Nega ser Tácito davant del Suprem

Aquest dimarts, Baena ha declarat com a testimoni en el judici del procés que es fa en el Tribunal Suprem. Preguntat per Andreu Van den Eynde, advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, el tinent coronel ha negat ser Tácito. No és la primera vegada que ho fa: ell mateix ha recordat que ja ho havia afirmat en el Congrés dels Diputats i en el Senat.

VAN DEN EYNDE: "Ho estic dient de memòria, però suposo que ens entenem. És un compte que posa Tácito. N'és vostè usuari o propietari?"

BAENA: "No, no. Aquí hi ha hagut una associació amb aquest compte, perquè jo tenia un compte (...) i jo seguia aquest compte. (...) Ha estat desmentit a premsa, ha estat desmentit al Senat, en comissió d'Interior del Congrés dels Diputats... I no, no soc propietari d'aquest compte."


Si Daniel Baena hagués mentit davant del Tribunal Suprem, on ha declarat com a testimoni i té l'obligació de dir la veritat, hauria comès un delicte.


La identitat de Tácito, al jutjat 13

Avui s'ha conegut, d'altra banda, que la possible identitat de l'usuari del compte de Twitter Tácito ha arribat al jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, el mateix que encara investiga el procés i que ha facilitat la instrucció dels casos oberts al Tribunal Suprem i l'Audiència Nacional. 

Un escrit presentat aquest dimarts demana que s'investiguin les informacions periodístiques que asseguren que la persona que abocava opinions contràries al procés és Daniel Baena.

El compte, que ja no existeix, es va crear el 2012. Amb l'usuari @maquiavelo1984 i el nom Tácito va publicar més de 4.500 tuits contra els líders independentistes, periodistes que informaven sobre el procés i també contra actuacions dels Mossos d'Esquadra.

L'escrit demana que se sol·licitin a Twitter les dades de creació del compte i la IP de connexió que es va utilitzar. 

Es fixa, a més, en uns quants tuits en concret, com un amb el text "Ponga las urnas en el suelo. Lentamente. Las manos detrás de la cabeza. Sin movimientos bruscos. Gire". o un altre on es pot llegir "com sempre: pobres @mossos igual @guardiacivil o @policia han hecho "algo" para ganarse la confianza de Jueces y Fiscales #JoNoSocSegador".

ARXIVAT A:
Judici procésProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut