Torà

L'Audiència de Lleida ratifica l'arxivament de la causa per presumptes tortures a un jove de Torà

L'Audiència de Lleida ha confirmat l'arxivament de la denúncia per tortures del jove de Torà Jordi Vilaseca, acusat juntament amb dos joves més de la col·locació de bombes casolanes en caixers automàtics. Segons la sentència que ratifica l'arxivament de la causa, s'ha constatat que Jordi Vilaseca va ser reconegut en setze ocacions per una metge forense, que no va manifestar mai que pogués haver estat víctima de tortures, sinó que, al contrari, sempre havia estat conscient i comunicatiu. A més, segons la resolució judicial, en la declaració del noi al llarg del procediment es van apreciar "nombroses fissures".

Actualitzat

Les detencions dels tres joves de Torà es van practicar l'abril del 2003, acusant-los d'atacs incendiaris i amb explosius a vuit caixers automàtics de Lleida, de la voladura del centre de telecomunicacions de la Panadella i de l'incendi de la casa de l'alcalde de Torà, del PP, l'any 1999. El cas va provocar nombroses manifestacions dels veïns del poble, que consideraven desmesurada l'actuació policial.

El 25 de gener passat el jutjat d'instrucció número 2 de Lleida va desestimar la querella presentada per Jordi Vilaseca per les suposades tortures i maltractaments quan va estar detingut a principis d'abril del 2003 sota l'aplicació de la llei antiterrorista. Llavors, l'afectat i l'associació Memòria contra la Tortura van presentar un recurs que la secció primera de l'Audiència de Lleida ha desestimat.

El querellant va afirmar que mentre estava incomunicat va estar dret durant deu hores, un dels agents el va agafar del coll, va rebre amenaces, li van denegar la visita d'un metge i fins i tot un altre agent va comentar que la trena que portava "serviria per penjar-se al radiador". El tribunal considera que en cada declaració el querellant ha anat afegint detalls i elements al relat, de manera que la seva versió, de la qual no hi ha indicis, té cada vegada més "fissures".

Tant el jove de Torà com diversos grups que li donen suport mantenen que durant la seva detenció per part dels Mossos d'Esquadra va ser torturat mitjançant el subministrament d'amfetamines, un fet que consideren demostrat després de veure les anàlisis d'orina que li van practicar al jove quan va ingressar a l'UCI de l'Hospital Santa Maria de Lleida a causa del seu estat crític de salut.

En la seva interlocutòria, el tribunal destaca que l'informe forense especifica clarament que no es pot saber amb precisió els dies que el querellant va tenir aquest tipus de substància al seu organisme, quant pot trigar a ser eliminada i, per tant, quan i de quina manera va arribar al seu cos.

Anar al contingut