Càrregues policials l'1-O
Càrregues policials l'1-O

L'Audiència vol investigar si les càrregues l'1-O a Barcelona van ser desproporcionades

L'Audiència ordena investigar si la Policia Nacional va desobeir l'ordre del TSJC l'1-O a Barcelona de fer servir la força proporcional

Actualitzat

L'Audiència de Barcelona ha ordenat que es reobri la causa sobre les càrregues policials a la Fundació Trini Jove de Barcelona durant l'1 d'octubre del 2017. El jutjat d'instrucció número 7 n'havia acordat l'arxivament provisional, però tant l'Ajuntament de Barcelona com la Generalitat l'havien recorregut i ara l'Audiència ha ordenat investigar-ho.

En la interlocutòria, el tribunal rebutja tancar investigacions sobre centres concrets fins que s'aclareixin -a la peça principal- les ordres dels comandaments: si es va utilitzar la mínima força indispensable, com ordenava el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, o n'hi va haver un ús desproporcionat.

"L'instructor ha de portar a terme 'una investigació completa del que ha passat per explicar si l'actuació policial es va limitar a complir estrictament el que va ordenar el Tribunal Superior de Justícia utilitzant la mínima força indispensable o si hi va haver una utilització desproporcionada de la violència, ja que, en aquest cas, no vindria emparada pel compliment d'una ordre quan aquesta sigui judicial".

Per l'Audiència de Barcelona, s'han de tractar les actuacions de l'1-O com un tot i no com a peces separades. Això implicaria que totes les peces arxivades s'haurien de reobrir.

"Aquesta investigació no pot ser parcial, limitada en cada centre, sinó global, ja que les anàlisis de les ordres donades pels responsables de l'operatiu conjunt i de cada un dels operatius i l seva execució permetran posar en evidència si els fets tenen o no caràcters de delicte, com s'afirmen les acusacions com va avalar l'instructor la causa."

En aquest sentit, ha afegit:

"No hi ha lloc, des de l'estricte punt de vista processal, per acordar sobreseïments de cada una d'aquestes peces separades sinó que serà en la peça principal on s'adoptarà alguna de les decisions previstes en l'art. 779 de la Llei Enjudiciament Criminal".

De les 29 peces relacionades amb la causa, una dotzena han estat arxivades provisionalment perquè es va concloure que no hi havia vídeos que acreditessin l'ús de la força, però en els darrers dies se n'han reobert dos: la d'ara, a la Fundació Trino Jove, i el passat 5 de març, quan l'Audiència Provincial de Barcelona ja va acceptar reobrir la causa per les càrregues policials a l'Escola Estel de Barcelona per "ús desmesurat de violència" policial.

Memòria audiovisual de l'1-O

ARXIVAT A:
Judici procésProcés catalàReferèndum 1-O
Anar al contingut