Protestes contra les taxes judicials
Protestes contra les taxes judicials. (Imatge d'arxiu: EFE).
Madrid

L'Audiència Nacional porta al Constitucional les taxes judicials de Gallardón

Si tothom ha de tenir dret a una tutela judicial efectiva potser les taxes judicials que el govern espanyol va implantar el novembre passat poden no ser constitucionals. Això és el que creuen els magistrats de l'Audiència Nacional.

RedaccióActualitzat
L'Audiència Nacional creu que les taxes judicials, que el govern espanyol va implantar el novembre passat poden no ser constitucionals. Per això, el mateix tribunal ha presentat una qüestió d'inconstitucionalitat i les ha portat al Tribunal Constitucional. Els magistrats volen saber si aquesta norma vulnera la llei fonamental; que tothom ha de tenir dret a una tutela judicial efectiva.

En el seu escrit, els jutges creuen que el pagament de les taxes que va implantar el ministre Gallardón pot condicionar l'accés dels ciutadans als tribunals i, per tant, afectar aquest dret constitucional de tutela efectiva.

L'objectiu de la llei és el de recaptar diners per sufragar despeses de l'administració de justícia i la Sala no diu que aquesta finalitat sigui il·lícita, però el que cal, segons l'Audiència, és valorar la proporcionalitat d'aquestes taxes, perquè si el preu que han de pagar els ciutadans és molt alt, llavors sí que es vulneren els principis d'igualtat i equitat davant la justícia. Així, la resolució judicial admet que l'exigència d'una taxa, dins "certs límits, procediments i circumstàncies", és "perfectament" constitucional, però adverteix que no pot ser-ho el fet que el gravamen condicioni la possibilitat d'accedir als tribunals.

Tots els col·lectius judicials s'han posicionat en contra d'aquestes taxes perquè les consideren desproporcionades i perquè coarten els drets dels usuaris. Depenent de les jurisdiccions, les taxes que s'han de pagar oscil·len entre els 150 i els 1.200 euros.
Anar al contingut