El coronel Diego Pérez de los Cobos durant el seu testimoni en el judici del procés
El coronel Diego Pérez de los Cobos durant el seu testimoni en el judici del procés

L'Audiència Nacional obliga Marlaska a tornar el càrrec a Pérez de los Cobos

El va destituir com a cap de la Guàrdia Civil a Madrid per l'informe que va servir per imputar el delegat del govern espanyol per les manifestacions del 8M

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Una filtració judicial assegura que l'Audiència Nacional obligarà el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, a restituir Diego Pérez de los Cobos com a cap de la Guàrdia Civil a Madrid.

Ho ha publicat aquest dimecres el diari El Mundo, que cita "fonts pròximes a aquest procés", i afirma que el president de la sala contenciosa administrativa de l'Audiència Nacional ja ha pres la decisió.

Segons aquest diari, però, la sentència que resol el recurs presentat pel coronel Pérez de los Cobos no es comunicarà a les parts fins a la setmana que ve.

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, aquest dimecres al Congrés dels Diputats
El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, al Congrés dels Diputats en una imatge d'arxiu (EFE)


Cessat per "pèrdua de confiança"

Grande-Marlaska va destituir Pérez de los Cobos el maig del 2020, una decisió que es va limitar a dir que era per "pèrdua de confiança" en ell.

Al cessament va seguir-lo la dimissió d'alguns subordinats del coronel, com el seu número 2, Laurentino Ceña.


Pugna pel 8M i la pandèmia

Al ministre llavors el van acusar d'haver-ho fet per una pugna política a l'entorn de la investigació judicial per les manifestacions del 8M a Madrid, quan la pandèmia del coronavirus ja agafava embranzida.

La Guàrdia Civil va enviar un informe al jutjat que portava aquesta investigació contra el delegat del govern espanyol, José Manuel Franco, per haver autoritzat les manifestacions.

Pérez de los Cobos no va informar-ne el ministeri, i es va resistir a facilitar-li l'informe al·legant que era una investigació judicial i havia de preservar-ne el secret.

El ministeri ho admet

Pocs dies després de la destitució, el ministeri admetia que el motiu va ser el contingut de l'informe, que estava ple d'imprecisions i d'errors i que va permetre la imputació del delegat.

Un mes després, el coronel de la Guàrdia Civil va posar el recurs.

Segons aquest diari, l'Audiència Nacional hauria fet seva l'argumentació de De los Cobos que no havia d'informar d'una investigació judicial a les autoritats polítiques.

Caldrà veure si es confirma, i si és així, com evoluciona la situació, sobretot perquè Grande-Marlaska va aprofitar la crisi per remodelar completament la cúpula de la Guàrdia Civil a Madrid.

Marlaska destitueix el coronel Pérez de los Cobos com a cap de la Guàrdia Civil
El coronel Diego Pérez de los Cobos

 

ARXIVAT A:
Fernando Grande-MarlaskaPolicial
Anar al contingut