Madrid

L'Audiència Nacional investigarà les preferents de Bankia, Caja Madrid i Bancaja però rebutja actuar contra MAFO i Segura

El jutge de l'Audiència Nacional ha admès a tràmit la querella que va posar UPyD per la comercialització de preferents, però, en canvi, ha rebutjat actuar contra l'exgovernador del Banc d'Espanya Miguel Ángel Fernández Ordóñez i l'expresident de la Comissió Nacional del Mercat de Valors Julio Segura.

RedaccióActualitzat
El magistrat de l'Audiència Nacional Fernando Andreu ha admès a tràmit la querella que va posar UPyD per la comercialització de preferents de Bankia, Caja Madrid i Bancaja, però, en canvi, ha rebutjat actuar contra l'exgovernador del Banc d'Espanya Miguel Ángel Fernández Ordóñez i l'expresident de la Comissió Nacional del Mercat de Valors Julio Segura. Andreu, que en la querella enumera els informes, advertències i recomanacions que els dos supervisors van fer sobre les preferents, rebutja admetre a tràmit la querella contra ells en "no haver-se disposat, ni tan sols de manera indiciaria, la seva participació" en els fets.

Ara bé, l'Audiència Nacional entén que el tribunal és competent per investigar els delictes d'estafa, estafa d'inversors, apropiació indeguda, publicitat enganyosa, administració fraudulenta o deslleial i maquinació per alterar el preu de les coses i investigarà cinc directius de Bankia, Caja Madrid i Bancaja.

En la seva resolució, que forma part d'una peça separada de la causa principal que investiga el forat comptable de Bankia, el jutge considera que "ha de trencar-se el mite d'anar preferentment per la via penal", quan es pot obtenir una resposta més "ràpida i eficaç" anat per la via civil i contenciosa. Tot i això, alerta que "no ha de servir d'excusa per crear espais d'impunitat". En qualsevol cas, el magistrat assenyala que la investigació es troba en una fase inicial i que si es verifiquen els indicis no es pot descartar la seva rellevància penal.

La resolució és contrària a les demandes del ministeri fiscal, que va dir que la comercialització de preferents no constituïa delicte perquè no hi va haver intenció d'enganyar els inversors ni "un pla dissenyat i preconcebut" per part de les entitats bancàries per alterar el preu dels títols.

La querella d'Unió, Progrés i Democràcia, a banda dels dirigents de Bankia, també es dirigia a la filial de Caja Madrid Finance Preferred i el que va ser el seu president Carlos Stilianopoulos; l'exresponsable dels continguts dels fullets d'emissió d'aquests productes Fernando Cuesta i l'exdirector de finances corporatives de l'entitat Carlos Contreras. També contra Bancaja Eurocapital Finance i el seu exresponsable Aurelio Izquierdo i el exdirector general de la caixa José Fernando García Checa, tot i que la querella era ampliable a "tots els consellers i directius" que haguessin participat de "manera conscient i deliberadament" en el disseny, la implantació i la comercialització de les preferents i dels instruments híbrids.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut