Bitcoins
Bitcoins

L'Audiència Nacional investiga la major estafa piramidal amb criptomonedes a Espanya

L'estafa de l'empresa Arbistar afectaria de moment un miler d'inversors que haurien perdut 41 milions d'euros, tot i que la xifra es podria enfilar fins als 32.000 inversors i els 100 milions d'euros

Actualitzat

L'Audiència Nacional investigarà l'estafa piramidal més gran basada en criptomonedes que s'hauria produït a Espanya fns ara.

De moment, hi ha 1.127 afectats que haurien perdut 41 milions d'euros, però la xifra es podria enfilar fins a 32.000 inversors i els 100 milions d'euros presumptament estafats per l'empresa Arbistar, que es dedicava a l'arbitratge de les criptomonedes.

Segons explica el jutge a la seva interlocutòria, l'empresa, amb seu a Tenerife i dirigida per Santiago Fuentes Jover, oferia rendibilitats mensuals d'entre un 8 i un 15%. Una part dels diners obtinguts els feia servir per pagar els interessos als clients, i molts, confiats, n'invertien més esperant més rendiment.

Aquest esquema piramidal s'utilitzava no només perquè els inversors aportessin més diners, sinó que servia per atraure altres persones, en veure els beneficis gairebé immediats que rebien els anteriors inversors, explica el jutge que s'ha fet càrrec de la investigació, José Luis Calama.

De fet, l'empresa tenia un "pla amic" que consistia a oferir compensacions a clients que portaven inversors nous.

Aquesta trama piramidal, coneguda també com sistema Ponzi, es va desmuntar l'estiu passat, quan uns quants dels inversors van demanar sense èxit recuperar el seu capital.

En la interlocutòria, s'apunta que els investigats en aquesta causa haurien comès delictes d'estafa agreujada, organització criminal i delicte continuat de falsificació en document mercantil.

El cas el portarà l'Audiència Nacional perquè l'estafa afecta inversors de més de 30 audiències provincials i per la dimensió de l'estafa, que el jutge qualifica de "la més gran comesa en relació amb la inversió en criptomoneda".

 

ARXIVAT A:
BitcoinCriptomonedes
Anar al contingut