Pedro Rubira, fiscal
Pedro Rubira, fiscal
Madrid

El fiscal del cas Trapero qüestiona la imparcialitat de la justícia a Catalunya

Pedro Rubira: "Creuen vostès que hi pot haver imparcialitat i serenitat si s'envia la rebel·lió i la sedició a Catalunya?"

RedaccióActualitzat

L'Audiència Nacional estudia aquest dimarts si és competent per jutjar el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i l'excúpula dels Mossos d'Esquadra i d'Interior pels fets del 20 de setembre davant del Departament d'Economia i el referèndum de l'1-O. Es tracta de la celebració de  l'anomenada vista de pronunciament previ, que ha sol·licitat Jaume Alonso-Cuevillas, l'advocat de l'ex-secretari general del Departament d'Interior, Cèsar Puig.

 

Vista de pronunciament previ a l'Audiència Nacional. (EFE)

El fiscal, Pedro Rubira, ha defensat la competència de l'Audiència Nacional en aquest judici posant en dubte la imparcialitat de la justicia a Catalunya.

"Realment pensen vostès que no és competència de l'Audiència Nacional? Hi pot haver imparcialitat i serenitat si s'envia la rebel·lió i la sedició a Catalunya? Vostès pensen que hi pot haver aquesta serenitat, aquesta imparcialitat?"

El fiscal ha afegit que "en temes de rebel·lió i sedició per la creació d'una república independent fora de les vies legals" el tribunal sempre ha mantingut la seva competència perquè "és el fonament essencial de l'Audiència Nacional".

Per la seva banda, Alonso-Cuevillas ha argumentat que no hi ha cap cas en la jurisprudència que hagi considerat l'Audiència Nacional competent per jutjar delictes de sedició i rebel·lió.

 

L'advocat Jaume-Alonso Cuevillas durant la vista.

 

"Over ruling", canvi de regles

Alonso-Cuevillas ha advertit que si el tribunal manté la seva competència, el tribunals europeus podrien interpretar-ho, més endavant, com que s'ha creat un "tribunal d'excepció" per aquest cas.

"Si mantigués la seva competència s'estaria produint un "over ruling", un canvi de regles per aquest cas concret, cosa que podria ser interpretada més tard, a instàncies europees, com l'articulació d'un tribunal d'excepció per un cas concret."

 

L'advocat de la defensa de Puig considera que la causa havia de recaure en el jutjat d'instrucció de Barcelona que li pertoqués per torn de repartiment. Per això demana la nul·litat de les actuacions practicades fins ara i diu que, en tot cas, si no s'anul·lés la instrucció, que se'ls jutgi a l'Audiència de Barcelona, per la tipologia dels delictes i perquè és on van passar els fets.

L'advocat de Pere Soler, ex-director general de la Policia de Catalunya, també es va adherir a la petició; en canvi, les defenses de Trapero i de la intendent Teresa Laplana no qüestionen que sigui l'Audiència la que els jutgi. L'advocat de Trapero ja va informar que, a la vista d'aquest dimarts, no es pronunciaria ni a favor ni en contra de la competència del tribunal.

 

 

No hi ha data de judici

Encara no hi ha data de judici per a aquest cas, en el qual el fiscal demana 11 anys de presó per a Trapero, Soler i Puig per rebel·lió, i 4 anys per a Laplana, per sedició. La jutge Carmen Lamela, que instrueix el cas, atribueix als tres primers dos delictes de sedició i pertinença a grup criminal i a Laplana un delicte de sedició pel 20 de setembre.

Quan el tribunal decideixi si és competent o no per jutjar la cúpula dels Mossos i d'Interior, les defenses hauran de presentar els seus escrits i proposar proves i testimonis. Després d'acceptar-los o no, el tribunal fixarà la data d'inici del judici, que serà quan acabi el judici dels líders independentistes que comença la setmana que ve.

 

El major Josep Lluís Trapero davant l'Audiència Nacional, el 23 de febrer. (ACN)

 

El desembre passat, el Tribunal Suprem ja va celebrar una vista de previ pronunciament per analitzar la petició de tots els presos i acusats pel procés català de traslladar el procediment al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La sala que presideix Manuel Marchena va descartar la petició, però sí que va enviar la causa dels acusats per desobediència al TSJC.

ARXIVAT A:
Procés catalàJudicialAudiència NacionalMossos d'Esquadra20SJudici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut