L'Audiència Nacional envia a judici Jordi Pujol, els seus 7 fills i 11 persones més

El jutge dona 10 dies a Jordi Pujol Ferrusola perquè dipositi 7 milions i mig de fiança. Els acusa d'associació il·lícita, blanqueig de capitals, falsificació i delictes contra Hisenda

RedaccióActualitzat

El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha obert aquest dimecres judici oral contra l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, contra els seus 7 fills i també contra 11 persones més.

Els delictes pels quals els acusa són associació il·lícita, blanqueig de capitals, delicte continuat de falsificació de document mercantil, a més de 7 delictes contra la Hisenda Pública i un altre de frustració de l'execució.

La interlocutòria del jutge Pedraz dona 10 dies al primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, per dipositar una fiança de 7,5 milions d'euros, i a la seva exdona, Mercè Gironès, de 400.000 euros, per cobrir les possibles responsabilitats civils que puguin derivar-se dels delictes que se'ls imputen.

 

 

Al costat dels Pujol, al banc dels acusats també s'asseuran els empresaris Luis Delso Heras, Carles Sumarroca i Carles Vilarrubí.

En el procediment, s'ha investigat diversos empresaris que presumptament van fer pagaments milionaris a la família Pujol-Ferrusola, que haurien dissimulat amb estructures societàries més o menys sofisticades i utilitzant diferents paradisos fiscals i fórmules contractuals.

 

Jordi Pujol Ferrusola, el juny de 2020 a Madrid
Jordi Pujol Ferrusola, el juny de 2020 a Madrid (ACN / Roger Pi de Cabanyes)

 

En aquesta interlocutòria, el jutge ratifica la situació de llibertat dels acusats i explica que "no hi ha la necessitat d'assegurar-ne la presència en les sessions del judici oral" amb una situació diferent de la que han mantingut durant el procés. És a dir, deixar constància del domicili a Espanya i l'obligació de comparèixer a les crides judicials que siguin necessàries.

Pedraz concedeix un termini d'un mes als acusats perquè presentin els escrits de defensa. En la resolució, el jutge hi inclou els escrits de la Fiscalia Anticorrupció, l'Advocacia de l'Estat i l'acusació representada per Grand Tibidabo SA, en els quals s'indiquen els delictes i les penes de presó sol·licitades.

 

Josep Pujol Ferrusola, en el documental de TV3 'Pujol: els secrets d'Andorra'
Josep Pujol Ferrusola, en el documental de TV3 "Pujol: els secrets d'Andorra" (Europa Press)

 

L'Advocacia de l'Estat només demana presó per a dos fills

Encara no hi ha data fixada per al judici. Pedraz n'ha decretat l'obertura l'endemà que l'Advocacia de l'Estat decidís demanar presó només per a dos dels fills: 25 anys per a Jordi Pujol Ferrusola i 4 i mig per a Josep Pujol Ferrusola.

Per la seva banda, fa poc més d'un mes, la Fiscalia va demanar 9 anys de presó per a l'expresident Pujol, i entre 8 i 29 als seus fills. La pena més alta la demana per a Jordi Pujol Ferrusola. La dona de l'expresident, Marta Ferrusola, va al·legar demència i ha quedat exclosa del judici.

 

Una "organització criminal" segons la instrucció

La instrucció la va tancar fa gairebé un any el jutge José de la Mata, també de l'Audiència Nacional, que va considerar que la família Pujol havia actuat com una "organització criminal" durant dècades, aprofitant una posició privilegiada en la vida política, social i econòmica catalana.

En el seu escrit, De la Mata va assegurar que els Pujol van "acumular un patrimoni desmesurat" que seria fruit de "percepcions econòmiques derivades d'activitats corruptes".

La forma d'actuar de la família reunia, al seu entendre, tots els requisits d'una organització criminal: amb diversos nivells jeràrquics, una estructura planificada i permanència en el temps, des que es van obrir els primers comptes corrents a Andorra el 1992 fins que la família va tancar les últimes fundacions el 2014.

 

ARXIVAT A:
Jordi PujolAudiència NacionalJudicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut