Madrid

L'Audiència Nacional asseurà al banc dels acusats set responsables d'"Egunkaria" per la seva presumpta relació amb ETA

La sala penal de l'Audiència Nacional ha dictat l'obertura del judici oral en la causa contra el diari basc "Egunkaria" per associació il·lícita subordinada a ETA. Aquesta decisió contradiu el criteri de la fiscalia, que no va veure prou indicis per vincular aquest rotatiu a l'entorn d'ETA i havia sol·licitat el tancament del sumari. S'asseuran al banc dels acusat set exresponsables del diari, que va ser clausurat el 2003 per la seva presumpta relació amb la banda terrorista. Els processats són Ignacio María Uria Manterola, Francisco Javier Alegría, Javier Oleaga, Marcelo Otamendi, Juan María Torrealdai, José María Auzmendi i Pedro Zubiria.

Actualitzat
El cas "Egunkaria" finalment tindrà judici oral. Així ho ha decidit l'Audiència Nacional en contra del criteri del fiscal, que demanava el tancament del sumari, i atenent les peticions de les acusacions particulars, representades per l'Associació de Víctimes del Terrorisme i l'Associació Dignitat i Justícia. El rotatiu va ser clausurat el 2003 per ordre del jutge Juan del Olmo, el mateix que el 4 de novembre del 2004 va processar set directius del diari per formar part, en qualitat de fundadors i promotors, d'una associació il·lícita subordinada a ETA.

La Fiscalia va presentar al desembre de l'any 2006 un informe en què es demanava el sobreseïment provisional, i per tant l'arxivament del cas. El fiscal Miguel Ángel Carballo recordava que el mateix Del Olmo havia reconegut que no es podia acreditar que el diari fos una font de finançament de la banda terrorista ni instrument de blanqueig de capitals il·lícits procedents d'ETA.

És per això, que la investigació es va centrar a saber si el diari era un instrument dels objectius dels terroristes. Segons l'informe del fiscal, tampoc aquest extrem s'ha pogut comprovar durant la investigació i, en tot cas, subratlla, el resultat de les diligències advoca seriosos i raonables dubtes que així fos.

Interès d'ETA en el rotatiu

La instrucció del cas ha examinat diversos documents provinents d'ETA en els quals es feia referència al diari. D'aquests es conclou que la banda terrorista estava interessada en el projecte "Egunkaria", com a diari escrit íntegrament en euskera. S'apunta la possibilitat que ETA estigués desitjosa de situar el rotatiu sota el seu control però en cap cas s'ha localitzat un document que faci referència directa a la intervenció d'ETA en el diari.

A més, l'informe del fiscal subratlla que en els deu anys d'existència d'"Egunkaria" no ha estat possible localitzar notícies, editorials o articles que permetin intuir un "desdoblament politicosocial del desig d'aglutinar població a l'entorn d'ETA" ni cap rastre d'ambigüitat.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut