Barcelona

L'Audiència Nacional admet a tràmit una querella contra una ONG per maltractament de menors

L'Audiència Nacional ha admès a tràmit una querella criminal presentada per dos socis cooperants de l'ONG catalana Global Infantil contra el seu fundador, Gil Losada, per presumptes maltractaments a menors, abusos sexuals i intrusisme mèdic en un centre d'acollida d'Addis Abeba, a Etiòpia. Segons els cooperants, durant la seva estada al centre van presenciar "càstigs desproporcionats i humiliacions als nens" per part de Gil Losada, que així mateix duia a terme tractaments oftalmològics, dermatològics, ginecològics i de medicina general "sense tenir formació ni titulació per fer-ho".

Actualitzat

La denúncia ha estat presentada per Tomás Jover i Petra García, socis de Global Infantil, després del viatge que van realitzar com a cooperants el mes de juliol passat al centre d'acollida que aquesta ONG gestiona a Kebele, una petita població situada a uns 20 quilòmetres de la capital etíop.

Els denunciants afirmen, fins i tot, que un dels nens del centre va morir a causa de l'intrusisme mèdic de Losada, que no va permetre que al menor se li administrés cap dels tractaments prescrits per una pediatre de Madrid i una doctora etíop que col·laboraven amb l'organització. "Segons testimoni dels nens, han mort quatre menors més al centre, i Losada coacciona nenes menors per mantenir relacions sexuals amb elles", asseguren Tomás Jover i Petra García.

Els cooperants ja han informat d'aquests fets l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional (AECI), que ha obert un expedient a l'ONG, exigint la substitució de Gil Losada com a responsable del centre mentre duri la investigació. Jover i García, a més, assessorats per l'advocat Sebastià Salellas, han presentat una denúncia davant la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska ha admès a tràmit la querella criminal contra Gil Losada. Els cooperants han convocat una roda de premsa per explicar les circumstàncies que els han portat a querellar-se contra el responsable de l'ONG Global Infantil i valorar l'admissió a tràmit de la denúncia.

Anar al contingut