Berguedà

L'Audiència de Barcelona ratifica la condemna a Endesa pel gran incendi del Berguedà del 1994

Ratifica la condemna a Endesa a indemnitzar 117 propietaris del Berguedà pel gran incendi del 1994 que va provocar dues morts i va cremar 26.000 hectàrees

RedaccióActualitzat

L'Audiència de Barcelona avala la sentència que condemnava Endesa a indemnitzar amb 37 milions d'euros un centenar de damnificats pel gran incendi de l'any 1994 a la comarca del Berguedà. En aquell gran incendi, van morir dues persones i es van cremar 26.000 hectàrees de massa forestal i agrària.

Segons la sentència a la que ha tingut accés l'agència Efe, l'Audiència de Barcelona ratifica la condemna en primera instància a Endesa a indemnitzar 117 propietaris forestals i agrícoles, en considerar que el foc es va originar a causa del mal estat de la línia elèctrica. L'escrit de l'Audiència assenyala un sobreescalfament de la línia amb sobrecàrrega com el fenomen que va causar l'inici del foc.  La sentència remarca que els fusibles estaven instal·lats de forma deficient.

La sentència de l'Audiència de Barcelona condemna Endesa a aplicar l'actualització de l'IPC a la multa. Així, els 37 milions originals podrien arribar a ser gairebé 70 milions d'euros. A més, els damnificats als que no es va reconèixer dret a rescabalament econòmic queden lliures de pagar les costes judicials.

Després d'un macro-judici que es va prolongar durant mesos, el titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 11 de Barcelona va concloure al setembre del 2012 que l'incendi es va originar en la línia de baixa tensió d'Endesa, al desprendre's les espurnes i trossos de cobertura incandescent de PVC que recobrien els cables conductors de la xarxa.

El veredicte de l'Audiència Nacional, que es pot recórrer, ha comptat amb el vot particular d'un dels tres magistrats que és contrari a la indemnització en entendre que les causes del sobreescalfament de la línia no es pot determinar.

Anar al contingut