Madrid

L'Audiència anul·la l'ordre ministerial sobre el cànon digital en considerar que no s'ha tramitat bé

L'Audiència Nacional ha anul·lat l'ordre ministerial que regula el cànon digital perquè considera que la seva tramitació no s'ha ajustat a la legalitat. L'alt tribunal considera que l'ordre regula un reglament i que, per tant, per aprovar-lo feien falta determinats tràmits referents a memòries justificatives i econòmiques i un dictamen del Consell d'Estat que no es van fer.

Actualitzat
La sala contenciosa administrativa de l'Audiència Nacional considera que l'ordre ministerial sobre el polèmic cànon digital està afectada de "vici radical", tot i que rebutja "per falta de competència" la petició que es retorni tot que el s'ha recaptat amb aquest cànon.

Des del 2008, el cànon digital vol compensar els autors pels ingressos que deixen de percebre quan es fa una còpia de la seva obra, i per això grava els suports susceptibles d'emmagatzemar-la, com CD, DVD i llapis de memòria. Ara l'Audiència ha resolt el recurs presentat, entre d'altres, per l'Associació d'Internautes, que argumentaven que l'ordre vulnera la Constitució i la llei de propietat intel·lectual. També consideren que malmet principis com el de la igualtat davant la llei i la llibertat d'empresa.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea va dictaminar a l'octubre que el cànon vulnera el dret europeu, i l'Audiència de Barcelona va ser la primera a aplicar la doctrina de la UE en donar la raó a una botiga, Padawan, en el contenciós que mantenia amb la SGAE per la venda de suports digitals.

Per adaptar-se a la normativa europea el govern espanyol està preparant una reforma del cànon digital.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut