Al municipi s'ha produït un empat tècnic entre ERC i Junts (Ajuntament de Sant Feliu de Buixalleu)

L'atzar o la Junta Electoral decidiran l'alcaldia a Rasquera i a Sant Feliu de Buixalleu

En tots dos municipis hi ha un empat tècnic entre dos partits que s'haurà de resoldre per l'atzar, en el primer cas, i també en un sorteig, en el segon, si la Junta Electoral no decanta abans la balança

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

-- Actualització: en els dos casos s'ha fet un sorteig amb una moneda i ja ha resolt el desempat --


Un sorteig podria decidir l'alcaldia de San Feliu de Buixalleu, a la Selva, on hi ha hagut un empat a 227 vots entre ERC i Junts. Els altres dos partits que s'han presentat als comicis, Independents per la Selva i el PSC, no han obtingut el suport mínim per tenir representació al consistori. Hi ha, doncs, un regidor en disputa, que de moment està enlaire, encara que els gràfics oficials que envia el govern espanyol, i dels quals es nodreixen automàticament tots els mitjans, l'hagin assignat a ERC.

A Sant Feliu de Buixalleu, on hi ha 689 electors censats, s'han registrat 495 vots vàlids i 2 de nuls. El candidat de Junts era l'actual alcalde, Josep Roquet, i la llista d'ERC la liderava Xavier Santos. Una de les dues llistes tindrà 4 regidors i l'altra, 3.

Ara és la Junta Electoral la que ha de decidir si els vots que hi ha impugnats són vàlids o no, i té el poder, per tant, de decantar la balança. La decisió es podria fer pública divendres. En aquest cas també hi ha uns vots impugnats, perquè les butlletes estaven guixades. Si la Junta decideix que no són vàlids, la victòria és de Junts, però si els dona per bons es mantindrà un empat tècnic que caldrà desfer amb algun tipus de sorteig.

La participació en aquests comicis al municipi ha estat del 72,1%, una mica per sota de la del 2019 però molt per sobre de la mitjana de Catalunya, que ha estat del 55,5%.
 

El pactòmetre, a Rasquera, encara dona més joc

El mateix ha passat a Rasquera, a la Ribera d'Ebre, on l'empat s'ha produït entre Junts per Rasquera-Compromís Municipal, la formació encapçalada per l'actual alcaldessa, Àngels Llombart, i Solidaritat per la Independència, liderada per Josep Gonzàlez. Totes dues formacions han obtingut 132 vots, un 32,91% dels que hi havia en joc i, de moment, 2 escons, encara que, també en aquest cas, el sistema informàtic atorgui tres regidors a Junts i dos a SI.

També tindrà dos regidors Esquerra Republicana, liderada pel primer tinent d'alcaldia, Josep Manuel Ramos, que ha obtingut 118 paperetes de suport, un 29,42% dels vots, i que podria ser decisiva en la formació de govern, ja que la majoria absoluta està en 4 regidors.

En els últims 4 anys, ERC i Junts s'han intercanviat l'alcaldia gràcies a un pacte de govern assolit al 2019. Els dos primers anys, l'alcaldia va estar en mans de Josep Manuel Ramos, que en va cedir el testimoni a Àngels Llombart el novembre del 2021.

L'atzar decidirà ara qui obté el regidor que queda per atorgar, si Junts o Solidaritat, i un cop assignat, serà el torn de les negociacions per veure quina força aconsegueix prou suport municipal perquè el seu candidat sigui investit alcalde o alcaldessa.

La participació a Rasquera aquest 28M, on 588 habitants estaven cridats a les urnes, ha estat del 72,44%, gairebé 12 punts per sota que fa quatre anys.

Dos papers en una urna o una moneda a l'aire?

La llei electoral, que estableix en l'article 196 que en cas d'empat s'ha de fer un sorteig, no diu com s'ha de fer aquest sorteig, sinó que ho deixa en mans de cada municipi.

A Hostalets de Pierola es van trobar en una situació semblant fa 8 anys, quan hi va haver un empat a 439 vots entre ERC i el PSC. L'empat es va resoldre amb un sorteig als jutjats d'Igualada que va guanyar el PSC, després que es posessin el nom de tots dos partits en un paperet dins d'una caixa.

El sistema no va agradar a cap de les dues parts, que ho van considerar una falta de respecte a la ciutadania, i van reclamar un sistema més democràtic que l'atzar per resoldre conflictes d'aquesta mena, com la celebració d'una segona volta, com es pot veure en aquest vídeo:

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut