L'atur registrat augmenta a Catalunya fins als 394.400 inscrits al novembre

En el conjunt de l'estat, però, el nombre d'aturats recula i ara són una mica més de 3.252.000 els inscrits

Actualitzat

L'atur registrat ha pujat a Catalunya en més de 3.200 persones al novembre, un mes d'impàs entre l'acabament de la campanya d'estiu i l'inici de la contractació de Nadal.

Catalunya és, després de les Illes Balears, la comunitat on més ha pujat l'atur en números absoluts durant aquest mes de novembre. El nombre de persones inscrites a les oficines d'ocupació ha augmentat fins als 394.400. És un increment molt lleu respecte a l'octubre, però una baixada de 6,67% en comparació amb el novembre de l'any passat.

En el conjunt de l'estat, però, s'ha donat la situació contrària i, a diferència del que havia passat els últims anys, el nombre de parats recula. Ara són una mica més de 3.252.000 els inscrits.

El sector serveis ha estat el responsable d'aquest increment de l'atur, ja que la temporada d'estiu s'ha allargat. La majoria de persones que han perdut la feina a Catalunya treballaven en aquest sector a les comarques de Girona i Tarragona.

 

 

Un 86% dels contractes són temporals

Els sindicats denuncien que la majoria de contractes que s'han registrat al novembre, un 86%, són temporals i en bona part corresponen a feines precàries. Però el govern valora que en els últims anys estigui pujant de forma sostinguda la contractació indefinida. El secretari general de Treball, Josep Ginesta, creu que un 14% no és una mala dada.

"És encara una xifra baixa. Ens agradaria que fossin molts més els contractes indefinits, però també és cert que estem gairebé doblant les xifres que havíem tingut en altres moments de contractació indefinida i, per tant, veiem aquest repunt a l'alça de la contractació indefinida."

Des de la UGT, Núria Gilgado es queixa que la recuperació econòmica no s'està notant en l'ocupació.

"Encara estem en valors molt allunyats dels que teníem abans de la crisi. L'economia porta cinc anys creixent. Hauria d'haver crescut l'ocupació i amb una ocupació de qualitat i no passa."

 

Cau l'afiliació a la Seguretat Social

Aquesta caiguda de l'atur, però, no s'ha traduït en un increment d'afiliació, que al conjunt de l'estat registra la caiguda més gran en un mes de novembre des del 2013, encara en plena crisi. A Catalunya també cau, tot i que de forma més moderada.

Anar al contingut