Madrid

L'atur és el que més preocupa al 72% dels ciutadans, segons el baròmetre del CIS

El 72,5% dels ciutadans considera l'atur com el problema més important del país, segons l'últim baròmetre del CIS corresponent al desembre. Aquest percentatge és superior al de l'estudi anterior i situa la preocupació per l'atur en un nivell màxim històric. La segona preocupació és, per més de la meitat dels enquestats, la situació econòmica, tot i que en un percentatge inferior al del baròmetre anterior. La segueixen el terrorisme d'ETA, la immigració i l'accés a l'habitatge, que perd posicions.

Actualitzat
Per interpretar les dades del l'últim baròmetre del CIS cal tenir en compte les dates en què es van fer les enquestes. Va ser entre el 3 i el 10 de desembre. S'acabaven de conèixer les dades de l'atur del més de novembre, que havia augmentat i situava el nombre total de persones sense feina en els tres milions. A més, feia pocs dies que la banda terrorista ETA havia assassinat l'empresari basc Ignacio Uria.

Tenint això en compte, el 72,5% va dir que la seva màxima preocupació era l'atur. El segon tema que més amoïna els ciutadans és la conjuntura econòmica, directament relacionada amb l'atur. El 67% dels enquestats es mostra pessimista i afirma que veu que la situació econòmica és molt dolenta o dolenta. A més, gairebé la meitat augura un 2009 pitjor que l'any anterior i les persones que creuen en una millora es redueixen.

El tercer problema és el terrorisme d'ETA, que augmenta set punts respecte al baròmetre anterior. La immigració i l'accés a un habitatge ocupen la quarta i cinquena posició, respectivament, encara que tots dos temes baixen en percentatge.

Pel que fa a la situació política, més persones la qualifiquen de molt dolenta o dolenta i menys de bona o molt bona.

El barometre recull una dada si més no curiosa. Al desembre va créixer el nombre de persones que es declaraven catòliques, que va passar del 74 al 78%. Al mateix temps va disminuir el percentatge de no-creients, que va passar del 16% al 11,5%.
Anar al contingut