La meitat dels graduats d'FP té feina abans de l'any
La meitat dels graduats d'FP té feina abans de l'any

L'atur dels graduats en FP és tres vegades inferior al del conjunt dels joves

Educació estudia augmentar les hores de pràctiques en empreses per millorar l'experiència laboral dels alumnes

Actualitzat

La formació professional és un dels camins més ràpids per trobar feina. Per cinquè any consecutiu ha baixat el nombre de graduats d'FP que estan a l'atur.

L'estudi d'inserció laboral del Departament d'Educació i el Consell General de Cambres de Catalunya destaca que el 2018 va tancar amb una taxa d'atur juvenil a Catalunya –la que afecta els joves de 16 a 24 anys– de gairebé el 29%.

Una xifra gairebé tres vegades superior a l'atur entre els graduats d'FP, ja sigui de grau mitjà o superior.

 

Encapçalen els graus amb accés més ràpid als llocs de treball: fabricació mecànica, instal·lació i manteniment, i química.

De fet, abans que faci un any de l'obtenció del títol, un de cada dos graduats d'FP té feina, una xifra que fins i tot és superior en el cas dels que han cursat FP dual, és a dir, els estudis que combinen la formació a l'institut amb les pràctiques remunerades en una empresa.

El director de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial de la Generalitat, Joan Lluís Espinós, ha afirmat que aquest comportament "no és puntual".

"L'alumnat que va a fer les pràctiques amb FP dual, l'empresa el busca amb la idea de buscar ja un treballador per quedar-se'l, i per tant aquest període de pràctiques a l'empresa és una manera de veure si aquesta persona acaba encaixant amb l'empresa, però ja hi ha la voluntat prèvia de quedar-se'l."

Espinós ha explicat que la Generalitat vol que augmentin les hores de pràctica dels alumnes que fan formació a centres de treball en els cicles, per la qual cosa estan "redissenyant" els currículums.

Ha dit que les hores de pràctica en la formació als centres de treball són 400, mentre que en els d'FP dual són unes 1.000, per la qual cosa volen augmentar les hores de pràctica en els primers perquè és "bona" la formació en l'empresa.

El president del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya, Miquel Valls, ha ressaltat que el nombre d'empreses interessades a col·laborar amb l'FP "no para de créixer", i ha destacat la importància de l'FP en aspectes com la inserció laboral.


L'FP, amb més inserció

L'estudi analitza les dades d'inserció laboral de les persones graduades en FP en el curs 2016-17 en programes de formació i inserció, formació professional, ensenyaments esportius, ensenyaments d'arts plàstiques i disseny i ensenyaments artístics superiors.

L'anàlisi s'ha dut a terme d'acord amb una enquesta telefònica o telemàtica, feta entre gener i abril del 2018, set mesos després d'acabar els seus estudis, a 31.588 persones graduades el 2017.

L'estudi revela que del total de famílies professionals analitzades, les relacionades amb l'àmbit industrial són les que tenen un grau més alt d'inserció, sobretot la fabricació mecànica, amb una taxa d'inserció del 70,21% és la que aporta més alumnes al món laboral.

Dins d'aquesta família, instal·lació i manteniment registra una inserció del 66,71%, química del 64,91%, marítima pesquera del 64,71%, hostaleria i turisme del 61,31% i sanitat del 60,85%.

 

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut