Els pares de l'Alisha, a la capçalera de la marxa d'homenatge a la seva filla
Milers de veïns d'Argenteuil han participat en la marxa d'homenatge a l'Alisha

"L'assetjament mata": el cas de l'Alisha, assassinada per dos companys d'escola a França

La menor havia patit ciberassetjament i la van trobar ofegada al riu Sena, on l'haurien llançada encara viva

Redacció/AgènciesActualitzat

Multitudinari i emotiu homenatge a Argenteuil, 16 quilòmetres al nord de París, a l'Alisha, la noia de 14 anys trobada morta al riu Sena, presumptament assassinada per dos companys de classe.

A la marxa, que han encapçalat els pares de la jove estudiant, hi han participat més de dues mil persones, sobretot famílies. Portaven flors, fotografies de la menor i pancartes reclamant justícia.

Dues dones aixequen una samarreta amb la foto de l'Alisha, la jove assassinada
Els joves que han participat en l'homenatge a l'Alisha han demanat que es faci justícia (EFE/EPA)

A la noia la van trobar ofegada al riu Sena. La policia va detenir de seguida dos companys de classe, un noi i una noia de 15 anys, que l'havien assetjat per internet. Els gendarmes creuen que els acusats, que són parella, la van convocar en un descampat, la van colpejar i la van tirar al riu quan encara era viva. L'autòpsia ha confirmat que va morir ofegada.

Els dos joves, que haurien actuat per gelosia o revenja, estan en presó provisional i podrien enfrontar-se a una pena de 20 anys de reclusió.


"L'assetjament mata"

La marxa d'homenatge ha sortit de l'escola on estudiava la menor, on els seus companys han deixat flors i missatges d'estima i condol. Molts portaven samarretes amb una foto de la seva companya i han cridat eslògans pel camí com "l'assetjament mata" o "stop a la revenja sexual".

Al final de l'acte, la mare de l'Alisha ha recordat la seva filla: "Era seriosa a l'escola, una bona alumna. Una filla magnífica, servicial, a més a més de ser la meva millor amiga."

Flors a les portes del centre on estudiava l'Alisha, la menor assassinada per dos companys de classe
Flors a les portes del centre on estudiava l'Alisha, la menor assassinada per dos companys de classe (EFE/EPA)


Creix l'assetjament i la violència entre joves

L'assetjament escolar i a través de les xarxes socials no para de créixer a França, i també les baralles entre adolescents, cada cop més violentes i entre nois i noies més joves.

Només en l'últim mes, tres joves han mort en baralles i el govern es qüestiona com fer-hi front i també quina responsabilitat tenen els efectes psicològics del confinament en l'augment de l'agressivitat i la violència juvenil.

La ministra de Ciutadania, Marlène Schiappa, ha anunciat la creació d'un "comitè contra l'assetjament" i ha demanat més col·laboració de les famílies:

"Cap pare o mare s'imagina que el seu fill està participant d'un fenomen d'assetjament o ciberassetjament. Cal que vigilin més i per això els hem de donar eines."


Alguns dels participants a la marxa, com la Jihane, de 12 anys, han confirmat que hi ha molt camí a recórrer: "El que li ha passat a l'Alisha és horrorós i a l'escola no se'n parla prou, de l'assetjament."

I també els pares reconeixen que no saben com afrontar-ho: "Els mirem els telèfons. Parlo cada dia amb les meves filles, però no ho podem controlar tot", explica la Sonia, mare de tres adolescents. "Estic commocionada, espantada i superada."

Els dos acusats i l'Alisha havien estat amics fins que les coses es van torçar "per qüestions amoroses i futilitats d'adolescents", segons la investigació.

De fet, els dos detinguts havien estat expulsats de l'escola per haver assetjat l'Alisha per internet i haver penjat fotos de la seva roba interior a Snapchat. Estaven convocats a un consell disciplinari a l'escola l'endemà del dia en què, suposadament, la van assassinar.

 

ARXIVAT A:
FrançaAssetjament escolarViolència masclista
Anar al contingut