Sabadell

L'assemblea de la CUP acaba en empat i el partit decidirà què fer el 2 de gener

En la primera i segona votació ha guanyat, per un marge estret, l'opció de rebutjar un consell de presidència encapçalat per Artur Mas i continuar negociant una presidència de consens

RedaccióActualitzat

L'assemblea de la CUP ha acabat amb el resultat més increïble: empat entre els partidaris d'investir Artur Mas president de la Generalitat i els que rebutgen la seva figura. La tercera votació, i definitiva, ha donat un empat a 1.515 vots.

Aquest és el resultat després de tres votacions que han anat eliminant opcions al llarg d'una jornada carregada d'incertesa. En les primeres votacions s'ha imposat per poc l'opció de no investir Mas, però, en l'escrutini final, el resultat ha quedat igualat.

El desenllaç, el dia 2

Ara fa falta saber què farà la CUP. El partit es dóna una setmana de marge per prendre una decisió després de consultar les assemblees locals i territorials. El 2 de gener la formació celebrarà un Consell Polític i una reunió del grup d'acció parlamentària, que agrupa els seus diputats al Parlament.

En la compareixença per explicar els resultats, la CUP ha reconegut l'empat i s'ha emplaçat a aquest 2 de gener per prendre la decisió definitiva. La diputada Anna Gabriel ha destacat que "avui no es pot donar cap opció com a guanyadora" i ha afirmat que aquesta situació pot ser una nova oportunitat per a Junts pel Sí:

"Junts pel Sí té la possibilitat d'entendre que la proposta que ha posat sobre la taula no té un suport majoritari. Junts pel sí té l'opció també de quedar-se quieta."

Per la seva banda, el que va ser candidat de la CUP, Antonio Baños, ha reconegut que "les aritmètiques són diabòliques", però ha destacat que no tenen "por que les decisions les prenguin mil, dues mil o tres mil persones".

Les votacions al llarg del dia

Al llarg del dia s'han fet tres votacions per decidir el resultat final. A la segona ronda de votació, que s'ha fet a les 4 de la tarda, ha guanyat l'opció 2, que rebutja Artur Mas, per un 49,8% dels vots.

 

 

L'opció de rebutjar un Consell de presidència encapçalat per Artur Mas ha obtingut 30 vots més que l'opció 1, la que proposa acceptar la presidència d'Artur Mas. Queda descartada la tercera opció, que només ha rebut 28 vots. Hi ha hagut 14 vots blancs i 6 de nuls.  

En la primera votació, que s'ha fet abans de l'hora de dinar, l'opció majoritària també ha estat la de rebutjar un consell de presidència encapçalat per Artur Mas i continuar negociant una presidència de consens:

 

A poca distància de la primera opció (només 59 vots), ha quedat la primera opció, que preveu acceptar una presidència d'Artur Mas. L'opció menys votada i que, per tant, ha desaparegut de la llista per a una segona votació, és l'escenari número 4: rebutjar un consell de presidència encapçalat per Artur Mas i abstenir-se en el ple d'investidura.

Les quatre opcions de la CUP

Opció 1 - Acceptar un consell de presidència encapçalat per Artur Mas i acceptar la proposta d'acord amb Junts pel Sí.

Opció 2 - Rebutjar un consell de presidència encapçalat per Artur Mas i continuar negociant una presidència de consens. S'assumeix que es va a unes noves eleccions si Junts pel Sí no presenta alternativa a la presidència de Mas.

Opció 3 - Afavorir la investidura d'Artur Mas, però rebutjar la proposta d'acord amb Junts pel Sí.

Opció 4 - Rebutjar un consell de presidència encapçalat per Artur Mas, abstenir-se en el ple d'investidura i traslladar a Junts pel Sí la responsabilitat de buscar nous suports a Mas. (Opció menys votada i eliminada en la primera votació).

 

L'assemblea es pronuncia, a banda de sobre la investidura, sobre la negociació amb Junts pel Sí i la proposta que els ha fet arribar la formació. La proposta preveu una presidència de transició, un pla de xoc social que inclou un protocol per evitar desnonaments i congelar el projecte BCN World, entre altres mesures.

Vot secret i amb urna

A les portes del recinte, en el moment de recollir l'acreditació, els participants han decidit si preferien que el vot fos en urna i secret o a mà alçada. El vot serà secret perquè així ho ha triat un 42,37% dels assistents, un percentatge bastant superior al 25% que s'havia marcat com a límit.

Fins a les 13 s'havien acreditat 2.988 militants i simpatitzants de la formació. A les quatre de la tarda eren 3.111 dels més de 3.500 que s'havien inscrit.

Els simpatitzants que han pogut participar a l'assemblea de Sabadell ja constaven en un llistat de la CUP i que recull els participants en les assemblees territorials prèvies.

 

La reunió es desenvolupa durant tot el dia, de 9 del matí fins al vespre, i a porta tancada. Al matí s'ha deixat entrar els periodistes uns minuts dins del pavelló per prendre imatges de l'assemblea.

A la primera part de l'assemblea els negociadors de la CUP han exposat l'estat de les converses. Després s'ha obert un torn de paraules. N'hi havia 50 de donats: 12 per a entitats de Crida Constituent, 26 per a organitzacions territorials i la resta repartides per sorteig entre els assistents.

Un cop acabades les intervencions s'han començat amb les votacions. A la una s'ha fet la primera ronda de votacions, en què ha quedat eliminada l'opció amb menys suport. A les 16.00 s'ha fet la segona i a les 18.00 la tercera. En cada votació s'ha anat eliminant una opció, fins que alguna obtingui més del 50%. A les 20.00 es donaran els resultats definitius.

Manifestos a favor i en contra

Al llarg de les negociacions, diverses persones militants o simpatitzants de la CUP s'han posicionat a favor i en contra de la investidura de Mas. La més recent, aquest divendres, en què un centenar d'alcaldes, regidors i exregidors van fer públic un manifest en què destaquen que un no a Mas suposaria un pas enrere en la independència i tornar al mapa autonòmic, i que faria impossible construir la República Catalana.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut