La llei de benestar animal arrenca a mig gas (Pixabay)
La llei de benestar animal arrenca a mig gas (Pixabay)

L'assegurança dels gossos queda en l'aire i encara no serà obligatòria

La llei de benestar animal entra en vigor divendres que ve, però alguns aspectes importants queden pendents d'un reglament que encara no s'ha fet

RedaccióActualitzat

Algunes companyies d'assegurances ja han començat a repartir publicitat a les bústies per recordar als propietaris de gossos que han de tenir una cobertura de responsabilitat civil, segons la nova llei de benestar animal que ha d'entrar en vigor divendres que ve. Però la realitat és que no hi ha tanta urgència com semblava.

La llei arrencarà a mig gas i, de moment, queden en l'aire l'assegurança i el curs de tinença de gossos que s'havien anunciat. La raó és que el govern espanyol, ara en funcions, encara no ha aprovat el reglament que ho desenvolupa.


A l'espera del reglament

La llei de benestar animal es va publicar fa sis mesos al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i, quan el reglament entri en vigor, exigirà tenir una assegurança de responsabilitat civil a tots els propietaris de gossos, independentment de la raça, mida o edat. Fins ara, només era obligatòria per a les races catalogades com a perilloses.

L'altre aspecte de la llei que ara queda congelat és la necessitat d'acreditar un curs de formació per a tinença de gossos.

Des del Ministeri de Drets Socials, responsable de la llei, han assegurat a l'agència EFE que el reglament està redactat, tret d'alguns matisos, i pendent només d'aprovació.


Altres aspectes de la llei

Segons el director general de Drets dels Animals, Sergio Torres, la llei garantirà "l'abandonament zero d'animals de companyia" amb la garantia que han estat considerats "éssers dotats de sensibilitat al Codi Civil". Com ha recordat, cada any s'abandonen al voltant dels 300.000 animals a Espanya.

L'altre eix important de la llei és assegurar "el sacrifici zero a les gosseres". Ara se sacrifiquen prop de 100.000 animals sans abandonats, segons Torres.

La llei lluita contra l'abandonament i el sacrifici dels animals (Pexels)

La llei "és una valoració de sentit comú per a la majoria de la ciutadania, la necessitat de garantir el benestar dels animals que conviuen amb nosaltres", resumeix.

Entre altres novetats, no es poden deixar els animals de companyia sense supervisió durant més de tres dies consecutius i, en el cas dels gossos, el màxim seran vint-i-quatre hores.

Temps per adaptar-se

A banda d'aquest retard a aplicar alguns aspectes destacats de la norma, el text també fixa terminis per donar temps a l'adaptació dels afectats per la nova llei.

És el cas, per exemple, de la moratòria d'un any perquè les botigues que venen gossos, gats i fures puguin adaptar-s'hi, perquè després només tindran autorització per comercialitzar-los els criadors.

La nova llei exclou els gossos de caça i els d'altres activitats professionals de la seva aplicació.

Anar al contingut