Tolosa de Llenguadoc

L'assassí confés de Tolosa mor durant l'assalt policial després de més de trenta hores de setge

Finalment, i després de més de 30 hores encerclant la zona, ha acabat l'assalt policial a l'immoble on l'assassí confés de Tolosa, Mohamed Merah, estava atrinxerat. El ministre d'Interior, Claude Guéant, ha confirmat la mort del jove, de 24 anys i origen algerià, que s'hauria produït quan saltava per la finestra mentre disaparava contra els agents. Posteriorment, el fiscal en cap de Paris, François Molins, ha explicat que Merah ha mort com a conseqüència d'un tret al cap disparat per la policia, que es "defensava"de l'atac del jove. En aquesta acció, que s'ha iniciat a les 11.30 i ha durat poc més de cinc minuts, també han resultat ferits dos policies, un dels quals estaria greu. D'aquesta manera, i amb "una violència inusual", segons algunes fonts, s'ha posat punt final al setge que ha mantingut en alerta França durant dos dies.

RedaccióActualitzat
Punt final al setge de Tolosa de Llenguadoc. Després de més de 30 hores d'operació policial els agents han pogut entrar finalment a l'immoble on estava atrinxerat l'assassí confés, Mohamed Merah. El jove ha mort durant aquest assalt, tal com ha confirmat el ministre d'Interior, Claude Guéant, que també ha confirmat que dos agents han quedat ferits, un dels quals podria estar en estat greu.

El fiscal en cap de París, François Molins, ha explicat que Merah ha mort en ple assalt de les forces d'elit de la policia per tal de capturar-lo, a causa d'un tret al cap. El fiscal ha insistit que els agents del RAID tenien la consigna de fer tots els possibles per capturar-lo viu i que han actuat "en legítima defensa" quan el sospitós ha saltat per la finestra de l'apartament disparant contra ells.

32 hores atrinxerat

Molins ha detallat que el jove ha dit que actuava en solitari però en nom de l'organització Al-Qaeda i que havia enregistrat amb una càmera penjada al coll els crims que se li atribueixen. La policia ja ha visionat les imatges, on es pot veure com en el primer assassinat, el d'un militar del regiment de paracaigudistes de Tolosa, va dir a la víctima: "Tu mates els meus germans, jo et mato a tu".

Molins ha explicat que, un cop va identificar-se el jove, l'operació per detenir-lo va començar  dimecres a les tres de la matinada al seu domicili de Tolosa, on ha passat 32 hores atrinxerat. Durant aquest temps, segons el fiscal, s'ha passat per diverses fases: després dels trets amb què va rebre els agents, es va produir una negociació en la qual el sospitós va anunciar en dues ocasions la seva voluntat d'entregar-se. A partir de tres quarts d'onze de la nit de dimecres, però, "va canviar radicalment d'actitud" i va manifestar que havia reflexionat i volia "morir amb les armes a la mà". Merah va advertir els negociadors: "Si moro jo, pitjor per a mi, però vaig al paradís. Si sou vosaltres, pitjor per a vosaltres".

Sarkozy avisa

El president francès, Nicolas Sarkozy, ha comparegut davant dels mitjans per parlar sobre els fets. Sarkozy no ha donant detalls sobre com s'ha fet l'operació i sobre com ha mort exactament Merah.

El president només ha explicat que no es descarta que hi hagi possibles còmplices i que la investigació encara està oberta. En aquest sentit, Sarkozy també ha alertat que castigarà penalment els francesos que consultin webs que facin apologia del terrorisme.

Setge intens i un gran desplegament policial

Amb aquest assalt s'acaba un setge que ha durat més 30 de hores i que ha comptat amb un desplegament de més de 300 efectius de les forces de l'ordre.

Durant aquesta matinada, la policia ja havia intensificat les accions per pressionar Merah i aconseguir que es rendís. Li havien tallat tots els subministraments d'aigua, electricitat i gas i s'havien produït diverses detonacions, unes mesures que segons la policia tenien l'objectiu de desgastar-lo i aconseguir que es debilités per poder entrar a l'immoble sense córrer riscos innecessaris.

Segons la policia, l'assassí confés estava fortament armat i temien que pogués disparar de forma indiscriminada o, fins i tot, preparar una bomba sorpresa o alguna cosa similar per oposar resistència a l'assalt.

Trets i denotacions

Finalment, a les 11.30, la policia ha començat aquest assalt després d'haver comprovat que Merah no s'entregaria per voluntat pròpia i que la situació s'estava eternitzant. Inicialment va assegurar que ho faria però després d'hores de negociacions, en les quals fins i tot es va demanar la col·laboració de la seva mare per mirar de convence'l, van veure que no es rendiria.

Un atac policial que ha estat precedit per diverses detonacions fortes i per un intercanvi de trets que han estat captats en directe per alguns dels periodistes que eren a la zona, com la francesa Sylvie Johnsson, que mentre informava per Franceinfo ha recollit el minut a minut de l'assalt que apuntava que el desenllaç del cas ja estava pròxim.



En total, poc més de 5 minuts que han acabat amb la mort de Mohamed Merah i dos agents ferits.

Vinculacions amb Al-Qaeda

Al llarg de tot el setge, les autoritats franceses han anat donant puntualment, detalls sobre el perfil de l'autor confés, Mohamed Merah. El ministre de l'Interior, Claude Guéant, que ha dirigit l'operatiu policial sobre el terreny, ha explicat que Merah era un jove d'origen algerià de 23 anys, que tindria vinculacions amb grups salafistes i jihadistes d'Al-Qaeda.

A més, el ministre també ha explicat que el jove hauria rebutjat "perpetrar un atac suïcida per a Al-Qaeda" però que sí que va acceptar "una missió general per cometre un atemptat".

Per la seva banda, François Molins, ha confirmat que Merah havia reconegut l'autoria dels atacs i que tenia la intenció de tornar a actuar. Sembla que no només "no expressava cap remordiment" sinó que a més preveia matar aquest dimecres mateix un militar a la sortida de casa seva i tenia altres projectes per atacar dos policies de Tolosa.

El fiscal, a més, ha ratificat que Mohamed Merah havia estat entrenat per Al-Qaeda en estades a l'Afganistan i al Pakistan. Els seus actes volien venjar els palestins i protestar contra les operacions de l'exèrcit francès a l'exterior i la llei antiburca. També ha confirmat que la policia havia fet un seguiment del sospitós per petits delictes.

Psicològicament inestable

Des de la televisió francesa Europe 1 s'ha informat que el sospitós s'hauria presentat per entrar a la legió estrangera i a l'exèrcit el 2010, i que per aconseguir-ho va anar a dos centres de reclutament de Tolosa però va ser rebutjat pels antecedents judicials i per inestabilitat psicològica, una inestabilitat psicològica que també ha confirmat el seu advocat, Christian Etelin, en una entrevista i que ha definit Merah com a "imprevisible" i que es mostra convençut que tal com han anat els fets "o el maten o se suïcida".

Set víctimes mortals

Mohamed Merah va ser localitzat gràcies a l'ordinador del seu germà, ja que el va fer servir per contactar amb la seva primera víctima, un soldat a qui volia vendre una moto. Va ser l'11 de març a Tolosa. El 15 a Montauban, va matar presumptament dos militars d'origen àrab. I dilluns, una altra vegada a Tolosa, va assassinar tres nens i un rabí en una escola jueva.

Homenatge a les víctimes

Des d'Israel s'han felicitat per l'actuació ràpida de les forces de seguretat de França en la investigació del cas. Els cossos de les quatre víctimes de la tragèdia de dilluns, un professor de religió de 30 anys, els seus fills i un altre menor, van ser enterrats aquest dimecres a Israel en una cerimònia especial que va comptar amb la presència del ministre francès d'Afers Estrangers, Alain Juppé. D'altra banda, el president de la República, Nicolas Sarkozy, va assistir a un homenatge als militars morts la setmana passada a Montauban, i aquest dijous ha représ la campanya electoral amb els
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut