Focs artificials de Cap d'Any (Ajuntament Brussel·les)

Focs artificials silenciosos? Bèlgica estudia alternatives per protegir els animals

La tradició es qüestiona no només pel benestar animal i la contaminació sonora, sinó per la seguretat de la policia arran dels incidents coincidint amb el Mundial

Actualitzat

Una de les celebracions més esteses al planeta per donar la benvinguda a l'any nou són els focs artificials. Es fan des de grans espectacles públics a altres de particulars a cada casa, on es fa esclatar un petit arsenal privat. I el que molts animals pateixen per Sant Joan a Catalunya, a altres països els afecta per Cap d'Any.

La societat belga ha obert un debat que està marcant la societat aquest final d'any: el grup animalista Gaia ha demanat al govern federal que prohibeixi les celebracions amb focs artificials i petards i que promogui alternatives com els llums làser o la pirotècnia "silenciosa", més respectuosa amb la fauna. A la regió de Brussel·les ha estat la policia qui ha fet la proposta.

Una demanda de la policia de Brussel·les

A la regió de la capital, Brussel·les, està prohibit llançar petards i focs artificials en espais públics, però entre el 23 de desembre i el 9 de gener aquest any també s'ha prohibit estar en possessió o transportar qualsevol mena de pirotècnia per la via pública. El ministre-president de la regió, Rudi Vervoort, ha dit que s'ha pres la decisió per "evitar que la policia sigui víctima d'una desviació de l'ús normal dels mitjans pirotècnics".

Aquesta decisió s'ha pres a petició dels caps de la policia local, que volen "garantir al màxim la seguretat dels agents". En les últimes setmanes, han estat objectiu d'artefactes pirotècnics durant les celebracions dels partits de futbol del Marroc durant el Mundial.

 

 

Defensar el benestar acústic i animal

Els grups animalistes denuncien els perjudicis que el soroll dels petards té per als animals, no només els salvatges, sinó també els domèstics i de granja que tenen l'oïda més sensible i més fina que la dels humans, tot i que algunes persones també es veuen afectades.

El grup Gaia denuncia en un comunicat que "molts animals moriran, o resultaran ferits pels focs artificials de la nit de Cap d'Any perquè els polítics afectats no han pres les decisions necessàries". "Aquesta és la crua realitat", acusen els animalistes.

Argumenten que més enllà dels danys físics o auditius que puguin patir els animals, "els sorolls forts terroritzen les mascotes, fan que algunes s'escapin, puguin ferir-se greument, o morin, fins i tot per atacs de cor", argumenten.

També consideren que les alternatives com els làsers o la pirotècnia de soroll contingut, són més respectuoses amb el medi ambient, perquè no alliberen partícules nocives a l'aire.

 

Les vendes de pirotècnia no baixen

Mentre que hi ha municipis que no restringiran les celebracions amb pirotècnia, d'altres ho han prohibit del tot. Un tercer grup són els que, com el de Marchin, han decidit imposar l'opció que només es puguin utilitzar els focs artificials "silenciosos" o de soroll contingut.

Els venedors de pirotècnia diuen que els articles que en esclatar contenen un soroll tampoc són tan silenciosos com semblaria. De fet, entre que les restriccions són parcials, que molts clients no estan al cas de les limitacions i que la festa pirotècnica és la que més agrada als petits de la casa, les vendes de petards i focs artificials no ha baixat gaire, segons informen els mitjans belgues. Venedors entrevistats asseguren que moltes famílies s'afanyen a comprar el seu "arsenal" per mantenir la il·lusió dels infants i la tradició a casa abans no els enxampin carregats de petards a última hora.

El debat per a pròxims caps d'any ja té la metxa encesa.

ARXIVAT A:
Bèlgica
Anar al contingut