L'Arxiu Nacional salva part del llegat d'Heribert Barrera que es venia a internet

L'Arxiu Nacional de Catalunya i el Departament de Cultura van arribar a un acord amb l'antiquari, que va vendre el llegat de Barrera a la Generalitat per 13.000 euros

Antoni d'ArmengolActualitzat

Ja retirat de la vida pública i amb més de 90 anys, Heribert Barrera va decidir, el 2009, començar a posar ordre al seu arxiu personal, amb l'objectiu de crear un centre d'estudi i investigació. Va comprar un entresol al passeig de Sant Gervasi de Barcelona i hi va traslladar tota la documentació que tenia al seu pis al mateix carrer. Ho va fer amb l'ajuda dels amics, especialment de la que va ser la seva secretària al Parlament, Emília Solà, i la presidenta del casal d'Esquerra a Sarrià, Maria del Carme Carmona.

Solà i Carmona es van dedicar a ordenar tota la paperassa de l'expresident entre aquell 2009 i fins al dia de la mort de Barrera, el 2011. Llibres, revistes, retalls de diari, carpetes i caixes amb documentació de la presidència al Parlament, de la seva activitat com a diputat al Congrés i al Parlament Europeu i també de la seva gestió professional i universitària com a físic i químic a l'empresa privada i en diverses universitats europees i americanes... un volum de material ingent, segons Maria del Carme Carmona, actual presidenta de l'Associació d'Amics del president Heribert Barrera. Una part important del seu arxiu va ser donada a la biblioteca de Reus.

Però la resta, inclosa una dotzena d'àlbums de fotos, va quedar al despatx del passeig de Sant Gervasi... fins aquest estiu passat.

Investigadors i amics van alertar que, a la xarxa, s'havien posat a la venda lots de material que -era evident- procedien de l'arxiu personal de l'històric dirigent d'Esquerra Republicana de Catalunya. Ho distribuïa a la pàgina especialitzada Todocolección Calavera-Barrós, uns coneguts empresaris d'antiguitats. L'antiquari assegura que l'estiu passat van rebre l'avís d'un domicili que els propietaris volien buidar. I que, com en tantes ocasions, hi van anar i van tancar un tracte per endur-se el material arxivístic més interessant. Segons el mateix antiquari, la propietat els va dir que una part del material ja s'havia destruït.

La ràpida actuació de l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) i el Departament de Cultura va permetre arribar a un acord amb l'antiquari, que va vendre el llegat de Barrera a la Generalitat per 13.000 euros. A finals d'octubre passat, la documentació arribava a l'arxiu de Sant Cugat del Vallès, on ara està sent analitzat i classificat. Des de l'Associació d'Amics del President Barrera s'assegura que la que hi ha ara dipositada a l'ANC és una mínima part del llegat que acollia el despatx del passeig de Sant Gervasi.

La documentació comprèn el període que va des de la fugida a l'exili de la família Barrera el 1939 fins a la legislatura autonòmica de 1980. 308 cartes enviades per intel·lectuals i polítics de l'etapa republicana, des de consellers com Ventura Gasol o escriptors com Joan Brossa o Salvador Espriu. Una documentació que complementa la ja existent de tots ells en els fons de l'ANC. 

A banda també hi ha més d'un centenar d'imatges aplegades en dos àlbums de fotos i algunes de soltes. Un llegat qualitativament important, segons el director del centre, que manté que se n'ha salvat la part més important. Francesc Balada explica el mateix periple de la documentació de l'expresident Barrera i la destrucció d'una part de l'arxiu:

"La vídua del president Barrera, Cori Pellicer, d'una manera sorprenent, el juliol passat, sembla que una part la va destruir, és difícil saber exactament quina part, i l'altra la va posar a la venda i va fer una donació a la biblioteca Jaume Aiguader de Reus."

Una destrucció que Carmona atribueix també a una "mala praxi" de la família. De tota manera, des de l'ANC es destaca que la part destruïda podria ser, bàsicament, documentació oficial que es podria trobar en d'altres arxius.

Entre les imatges recuperades, moltes són de caràcter familiar. Però n'hi ha una d'especialment important tot i el seu mal estat. Es tracta de l'única que es coneix del congrés que Esquerra Republicana va fer a Montpeller l'estiu del 1945, i que va ratificar Josep Tarradellas com a secretari general.

Congrés d'ERC a Montpeller l'estiu de 1945 amb Josep Tarradellas envoltat per militants del partit (Arxiu Nacional de Catalunya)

I també unes de pràcticament inèdites del retorn del govern de Catalunya el febrer del 1936, després d'haver estat a la presó pels fets d'octubre del 1934. Es tracta d'un àlbum de record elaborat per l'anarquista Agustí Salvador Quemades dedicat al pare del president Barrera, Martí Barrera, conseller de Treball de la Generalitat Republicana.

Rebuda al govern de la Generalitat a Barcelona el febrer de 1936 (Arxiu Nacional de Catalunya)
Comitiva del govern de la Generalitat per la Diagonal de Barcelona el febrer de 1936 (Arxiu Nacional de Catalunya)

Precisament, la família Barrera manté en la seva propietat una col·lecció de quinze quaderns manuscrits corresponents a una biografia que el president Barrera havia començat a elaborar del seu pare, Martí Barrera i Maresma, que l'ANC voldria incorporar al seu fons documental.

Martí Barrera, pare d'Heribert Barrera, amnistiat el febrer de 1936 (Arxiu Nacional de Catalunya)
ARXIVAT A:
Generalitat de CatalunyaGuerra Civil espanyola Memòria històrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut