Pla general del llibre d'actes de la Paeria de Lleida de l'any 1940 que ha restaurat l'Arxiu Municipal de Lleida,  el 6 de febrer de …
Pla general del llibre d'actes de la Paeria de Lleida de l'any 1940 que ha restaurat l'Arxiu Municipal de Lleida, el 6 de febrer de 2021. (Horitzontal)

L'Arxiu Municipal de Lleida restaura el llibre d'actes de la Paeria de l'any 1340, el més antic que es conserva

Actualitzat

ACN Lleida.-L'Arxiu Municipal de Lleida ha completat la restauració del llibre d'actes del Consell General de la ciutat, el més antic que conserva i que data del 1340. Aquest volum forma part de la col·lecció de 270 llibres d'actes municipals, la sèrie documental més extensa en el temps que guarda l'Arxiu i una de les que millor explica l'evolució històrica de la ciutat en els més de set segles que comprèn. Des de l'Arxiu assenyalen que el llibre ja va ser restaurat fa més de 45 anys. Va ser però, una actuació "precària" i que encara va contribuir més a la seva degradació. També han indicat que a partir d'ara es valoraran la resta de llibres i que es restauraran aquells que més ho requereixin, especialment els que daten dels segles XIV i XV.

L'Arxiu Municipal vol valorar la resta de llibres i restaurar primer aquells que més ho requereixin, incidint en els més antics, dels segles XIV i XV. En total, els 270 volums existents permeten resseguir més de set segles d'història de la ciutat, del 1340 a l'any 2020.Pel que fa el volum restaurat, han indicat que el llibre ja va ser restaurat al voltant del 1975, malgrat han qualificat l'actuació de "precària" la qual, han afegit, encara va propiciar més la degradació del volum.Aquest cop, les tasques han anat a càrrec de la restauradora Núria Vila, del taller Grafia: conservació-restauració de Lleida. Així doncs, en els treballs s'ha aplicat una neteja mecànica en sec del paper i una neteja per capil·laritat per extreure tota la brutícia possible i la desacidificació amb hidròxid càlcic. Després s'ha realitzat la reintegració de pèrdues de suport, amb polpa de paper de fibres artesanals tenyida amb tints de pH neutre sobre taula de succió i, també, amb paper japonès de diferent gramatge i adhesiu de cola de midó. Finalment, s'ha fet l'aplanat i el cosit amb reforços interns de pergamí, entre altres.

Anar al contingut