Barcelona

L'Arts Santa Mònica reivindica Salvat-Papasseit amb una exposició

L'Arts Santa Mònica, a la Rambla de Barcelona, alberga una exposició sobre Joan Salvat-Papasseit. És un recorregut per la seva biografia personal, intel·lectual i artística, que segueix també el seu ressò en artistes posteriors, com ara Brossa, Serrat o Guinovart.

Actualitzat
Va viure només 30 anys, però n'hi va haver prou perquè el poeta Joan Salvat-Papasseit (1894 -1924) es convertís en la indiscutible punta de llança de l'avantguarda literària catalana. La seva poesia va aconseguir fer-se pas en la veu de Montllor, Llach o Serrat.

Ara, l'Arts Santa Mònica reivindica la figura del poeta català amb una exposició on s'hi poden veure  més de cent documents originals que il·lustren la seva aportació a la primera avantguarda catalana. La mostra es diu "Salvat-Papasseit, poeta avantguardista català". Aquesta és la primera exposició dedicada a aquest poeta que ja és un clàssic.

La mostra, organitzada conjuntament per la Institució de les Lletres Catalanes i l'Arts Santa Mònica, no és només biogràfica, perquè reinterpreta la seva trajectòria amb un marcat accent conceptual. El director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Izquierdo, destaca que Salvat "és un autor molt pròxim i influent però és també un autor popular per la capacitat de connectar amb els lectors".

La mostra interpreta la vida i obra del poeta català a través de fotos, instal·lacions i muntatges audiovisuals. És un recorregut cronològic que permet reconstruir de manera visual la biografia vital, intel·lectual i estètica de Salvat. L'exposició, comissariada per Pilar Bonet i Maia Creus, es vertebra en tres espais expositius d'inspiració arquitectònica, recreats per diferents artistes, que sintetitzen la trajectòria de l'autor.
En el primer, l'Ateneu  visualitza el despertar de la seva consciència social. La sala la Galeria, el segon espai, explica la trobada que cap a l'any 1913 va tenir amb els artistes plàstics uruguaians Rafael Barradas i Joaquín Torres-García a les Galeries Laietanes, que llavors eren el focus local de recepció de l'avantguarda europea. L'últim espai expositiu és el Sanatori, parla del temps de convalescència i reclusió física i estètica del poeta. Cinc artistes contemporanis participen d'aquest recorregut fent una lectura personal sobre l'obra, el pensament ideològic i les relacions culturals del poeta.

Tot plegat es podrà veure a l'Arts Santa Mònica de la Rambla fins al 3 d'abril.

La figura de Salvat-Papasseit es va popularitzar als anys 60 gràcies, sobretot, als artistes del món de la Nova Cançó que van musicar alguns dels seus poemes com "L'irradiador del port i de les gavines", "El poema de la rosa als llavis" i "Concepte del poeta".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut