La cantant i ballarina Joséphine Baker (Picryl/Nationaal Archief)
La cantant i ballarina Joséphine Baker (Picryl/Nationaal Archief)
París

L'artista i lluitadora antiracista Joséphine Baker, primera dona negra al Panteó francès

La cantant i ballarina va formar part de la resistència contra l'ocupació nazi de França durant la Segona Guerra Mundial

La ballarina i actriu Joséphine Baker serà la primera dona negra que entrarà al Panteó de París, que honora grans personalitats de la història de França.

El 30 de novembre, la cèlebre cantant i ballarina, nascuda el 1906 als Estats Units, però nacionalitzada francesa, passarà a formar part de l'edifici del cor del Barri Llatí. De tota manera, no ho farà físicament: les seves restes es mantindran al cementiri de Mònaco, on la van enterrar el 1975, i al Panteó hi haurà un monument funerari i una placa.

El president francès, Emmanuel Macron, ha escrit: "Baker va portar ben amunt la divisa de la República francesa" i n'ha destacat "els compromisos i lluites":


De les 80 personalitats que hi ha actualment al Panteó, només cinc són dones. Baker serà la sisena, després de la química Sophie Berthelot, la científica Marie Curie, les lluitadores de la resistència Germaine Tillion i Geneviève de Gaulle-Anthonioz i la deportada als camps nazis, impulsora de la legalització de l'avortament i primera presidenta del Parlament Europeu, Simone Veil, morta fa quatre anys.

Durant la Segona Guerra Mundial, Baker va ser membre de la Resistència i l'exèrcit gaullista.
Durant la Segona Guerra Mundial, Baker va ser membre de la resistència i l'exèrcit gaullista.


Lluita contra la discriminació i estrella dels escenaris

A més de ser una artista de fama internacional i la primera estrella negra al món de l'espectacle, Baker va ser una militant a favor de la llibertat i la igualtat.

Durant la Segona Guerra Mundial, va lluitar contra l'ocupació nazi de França i va ser membre de la Resistència i l'exèrcit gaullista.

Fora de França, es va oposar a la segregació racial als Estats Units i va participar en la gran marxa de Washington a favor dels drets civils, liderada per Martin Luther King.

En un comunicat, l'Elisi assegura que "va formar part de tots els combats que uneixen els ciutadans de bona voluntat a França i al món".

A més d'artista dels escenaris, Baker es va oposar a l'ocupació francesa i a la segregació racial als Estats Units
A més d'artista dels escenaris, Baker es va oposar a l'ocupació francesa i a la segregació racial als Estats Units
ARXIVAT A:
FrançaMúsica
Anar al contingut